Medicul Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a făcut referire la zonele turistice aglomerate, după imaginile de weekend-ul trecut, surprinse atât la munte pe Platoul Bucegi, cât și la mare.

Medicul a atras atenția că, în situația în care nu se poate menține o distanță de 1,5 metri între persoane, atunci masca de protecție este necesară și în aer liber, pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19.

În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber”, a spus Alexandru Rafila la Digi 24.

Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”, a mai declarant medicul, menționând că „o atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni se poate lua”.

Alexandru Rafila: „Contextul cultural ne face să respectăm mai puțin regulile”

Medicul este de părere că situația din România, unde numărul de cazuri de COVID-19 a înregistrat o „creștere evidentă”, poate fi pusă și pe seama faptului că există un anumit context cultural, „care ne face să fim mai puțin complianți la reguli”.

„Au fost două momente, gândiți-vă că a fost relaxarea de la 15 mai, la încheierea stării de urgență, ne așteptam toți ca în jurul datei de 1 iunie să asistăm la un număr important de cazuri, la o creștere, ce nu s-a produs, deci a existat o inerție la majoritatea populației a respectării măsurilor, după care, dacă oamenii au văzut că nu se întâmplă nimic, iar numărul de cazuri scade, s-a trecut în multe zone la o exagerare – începând cu 1 iunie. Creșterea evidentă a numărului de cazuri a fost undeva la 15 iunie, deci două săptămâni de la relaxarea de la 1 iunie, dar nu cred că era legată de relaxarea efectivă de la 1 iunie, cât mai degrabă de relaxarea comportamentală”, a declarat Alexandru Rafila, marți seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Platoul Bucegi, sufocat de turiști în plină epidemie de coronavirus

Weekend-ul trecut, Fundația Eco-Civica a publicat pe internet o imagine halucinantă.

Platoul Munților Bucegi a fost sufocat de câteva sute de mașini, parcate în coloană, până la linia orizontului, în plină stare de alertă.

„Asta e în fiecare weekend aproape. Se aglomerează drumul spre Piatra Arsă și în starea de alertă. Toată vara va fi la fel. Parchează stânga – dreapta, abia mai trece o mașină pe centru, parchează pe iarbă, peste tot. E dezastru. Am avut și câteva intervenții pe Valea Prahovei, în Sinaia 3 acțiuni, dar și în Azuga”, a declarat Daniel Banu (Salvamont Prahova) pentru ziarul Libertatea.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a reacționat la vederea imaginilor, spunând că autoritățile analizează situația de pe Valea Prahovei și litoral, pentru că „acolo se respectă cel mai puțin regulile”.

„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a punctat Nelu Tătaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`