Medicul Alexandru Rafila, despre noul record negativ înregistrat în România: „Va exista o creștere pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate nu sunt eficiente”

Medicul Alexandru Rafila, despre noul record negativ înregistrat în România: „Va exista o creștere pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate nu sunt eficiente”
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, consideră că măsurile restrictive impuse de autorități pentru combaterea noului coronavirus nu sunt eficiente, preconizând chiar o creștere a numărului de infectări cu COVID-19 în perioada următoare.

Medicul Alexandru Rafila, despre noul record negativ din România

Lucrurile nu s-au stabilizat. Chiar dacă am avut un așa-zis platou în ultimele 2-3 săptămâni, am rămas cu un număr foarte mare de cazuri noi care, în mod evident, pun la încercare capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Trebuie să vedem care va fi trendul în perioada următoare.

Eu cred că va exista o creștere pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate nu sunt eficiente. Se pare că de o o zi la alta se acumulează mii de cazuri care nu sunt alocate. În cazul acelor persoane anchetele epidemiologice se desfășoară foarte târziu și acest lucru favorizează transmiterea. Degeaba mărim capacitatea spitalelor. Sigur, acest lucru trebuie făcut. Noi trebuie să ne asigurăm că stopăm transmiterea ca să existe un efect al măsurilor luate de autorități”, a declarat reprezentantul României la OMS pentru România TV.

De asemenea, acesta speră ca situația să se stabilizeze și să nu fie nevoie de introducerea unor măsuri restrictive mai dure, în speță carantinarea totală, după 6 decembrie,

Mi-e greu să spun unde se va opri creșterea sau când se va opri. Eu sper să nu ajungem în situația introducerii unor măsuri mult mai dure după alegeri. Eu sper să nu se întâmple, dar dacă creșterea va continua până la începutul lunii decembrie, măsurile vor fi mult mai restrictive. Deocamdată aplicăm carantina în diverse localități. Dar incidența cumulată în ultimele două săptămâni în localități mari din România arată că transmiterea în comunitate are loc. De exemplu, în București, unde avem peste 1.000 de cazuri și azi, nu reușim să controlăm din punct de vedere al transmiterii această epidemie”, a mai precizat specialistul.

Alexandru Rafiladespre al treilea val deCOVID-19în România

Medicul a vorbit, marți seara, și despre posibilitatea unui al treilea val de coronavirus în România.

„Noi acum ne găsim, ca să fiu şi eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt ţări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între ţări, probabil că până la sfârşitul anului să se oprească creşterea, nu ştiu să vă spun cifre în momentul de faţă, nu vreau să fac speculaţii.

Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reuşim să administrăm suficient de mult vaccin, să asitam la o nouă creştere începând cu luna februarie”, a spus specialistul într-un interviu la DIGI24.

Mai mult, Rafila consideră că ar trebui să ne așteptăm la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus până spre finalul lunii decembrie, recomandând în acest sens un comportament „temperat” în perioada Sărbătorilor de iarnă.

„Eu cred că până la sfârşitul lunii decembrie vom asista la creşteri, va trebui să fie un comportament temperat, nu cred că trebuie să ne facem planuri ale unor petreceri de Revelion în stil clasic, sigur, mult mai restrânse şi cu măsuri de protecţie încât să limitezi transmiterea, mai degrabă în mici pensiuni decât în mari restaurante”, a mai menționat medicul.

Un nou record negativ în România

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri,10.269 de cazuri nou confirmatede infecție cu SARS-CoV-2la nivel național și un număr de 168 de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore. Autoritățile au precizat că, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.179, iar dintre acestea1.174 sunt internate la ATI.

Până astăzi, 18 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 383.743 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, arată cel mai recent bilanț prezentat de către GCS, care a mai precizat printre altele că 261.387 de pacienți au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie