Medicul Alexandru Rafila: Cu siguranță, vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu. Încrederea în vaccin trebuie construită, nu impusă

Medicul Alexandru Rafila: Cu siguranță, vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu. Încrederea în vaccin trebuie construită, nu impusă
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, reprezentantulRomâniei la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat că vaccinul anti-COVID-19 nu va fi obligatoriu, odată ce va fi disponibil și în România. Medicul a mai declarat, la Antena 3,că populația va căpăta încredere în imunizare prin vaccinarea medicilor și a persoanelor dincategoriilor la risc.

„Cu siguranță acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm de unul singur. Aceste vaccinuri sunt noi și, una este să discuți de vaccinul DTP, care este cunoscut de zeci de ani și se cunoaște foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacții adverse.Și altceva e să discuți despre un produs nou, despre care lumea nu știe nimic și care a trecut doar prin niște studii clinice.Încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă”, a declarat Rafila.

Specialistul a mai subliniat și faptul că studiile făcute de OMS arată că jumătate din populația României ar vrea să se vaccineze anti-COVID-19, însă proporția va crește odată ce serul își va dovedi eficiența.

„Acceptabilitatea pentru acest vaccin este de 50% din populație.Important este că, prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească. Dar aceastae condiționată de o foarte bună campanie de informare a populației, care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută. Dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au avut probleme, nu au efecte adverse, devin protejați în fațabolii, cu siguranță vor avea și ei încredere să se vaccineze”, a mai adăugat medicul, potrivit sursei citate.

Vaccinarea anti-COVID-19 ar putea fi disponibil pentru toți românii,în vara anului 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții,că este probabil ca populația generală a României să fie vaccinată împotriva noului coronavirus în primăvara spre vara anului 2021. Nu se știe încă ziua când vaccinul va fi produs și distribuit, însă șeful statului a precizat că efoarte probabil ca vaccinulsădevinăposibilși săfie la dispozitieromânilor începând din primul trimestrul al anului 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie