Medicul Adrian Marinescu, printre primii români care se vor imuniza împotriva COVID-19: „Aștept cu nerăbdare, e mai degrabă vorba de un mesaj. Mă aștept ca lucrurile să se desfășoare foarte bine”
Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din București, este nerăbdător să fie printre primii români care se vaccinează împotriva noului coronavirus.
Acesta se află pe lista persoanelor care se vor vaccina anti-COVID-19 duminică, în prima zi a campaniei.Marinescu spune că își dorește să își dorește să transmită un mesaj de încurajare populației, în legătură cu vaccinarea.
„E un moment extrem de important, e un mesaj că ne punem pe treabă. Începem cu personalul medical. Institutul Matei Balș e primul care a tratat un pacient SARS-COV-2. Mă aflu și eu în această primă tranșă de vaccinare”, a declarat Adrian Marinescu, potrivitrealitatea.net.
„Toți cei care au fost pe listă pentru ziua de 27 cu siguranță că se vor vaccina. Aștept cu nerăbdare, e mai degrabă vorba de un mesaj. Mă aștept ca lucrurile să se desfășoare foarte bine”, a mai spus medicul.
Medicul nu se teme de reacții adverse, care ar fi extrem de reduse.
„Reacțiile adverse sunt mai reduse decât la vaccinurile deja existente pe piață. Vaccinul are un profil de siguranță excelent. Anticorpul din vaccin va acționa la două săptămâni de la prima doză. Eficiența se apropie de 100%, dar nu e 100%. Virusul suferă mutații mai mici sau mai mari. Trebuie să ne concentrăm pe ce avem acum și pe ceea ce putem face. Noua tulpină de coronavirus se transmite mai ușor. Trebuie să prevenim infectarea”, a mai explicatMarinescu.
Vaccinul anti-COVID-19 îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate
Campania de vaccinare debutează oficial în 27 decembrie, iar o primă tranșă din serul produs de Pfizer și BioNTech a ajuns în România vineri. La intrarea celor 10.000 de doze în țara noastră, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, sublinia că este vorba despre un vaccin care „a dovedit că îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate”.
„Avem o strategie de vaccinare, în care sunt prevăzute cele trei etape de vaccinare: prima e cea adresată personalului medical și din sistemul social. În etapa a doua e vaccinată populația la risc și persoanele care deservesc activități esențiale. În etapa a treia vorbim de vaccinarea populației generale.Din acest punct de vedere azi, în prima zi de Crăciun, se concretizează speranța noastră, aceea că vom avea în sfârșit o modalitate sigură, eficientă și rapidă de a pune capăt acestei pandemii, care ne-a schimbat viața poate unor apentru totdeauna. Trebuie să înțelegem că printr-un efort internațional, printr-o colaborare între toate statele lumii, o colaborare fără precedent, prin cercetare medicală avansată, azi suntem martorii unui progres științific, unui progres medical prin care un vaccin a dovedit că îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate. Din 27 decembrie, putem începe campania de vaccinare”,a declarat Valeriu Gheorghiță.