Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, a declarat, la Digi 24,că este unul dintre medicii care vor fi vaccinați pe 27 decembrie. Legat deprimul românvaccinat, el a spus că va fi o surpriză.
Primul român care va fi vaccinat anti-COVID după ce vaccinul a ajuns în țară face parte din rândul personalului medical, a declarat vineri coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
„Faptul că la Matei Balș se întâmplă în primul rând, cred că pleacă de la acea experiență bogată. Primul pacient cu infecție SAR-CoV-2 a fost tratat aici”, a precizat Adrian Marinescu, la Digi 24.
„Toți cei care și-au dorit, cam peste 50, cei care au dorit să se vaccineze în ziua de 27. Sunt niște liste cu împărțirea până pe 31. Pe 27 abia aștept să fiu o persoană vaccinată.”
Adrian Marinescu a mai spus că înca nu se știe încă cine va fi prima persoană care va fi vaccinată: „Încă se discută, va fi și o surpriză. Important e că se întâmplă”.
„Afost o perioadă extrem de grea, toți ne dorim să ajungem la acea normalitate într-un timp cât mai scurt. Fără vaccinare e greu să reușim să facem acest lucru fără pierderi”.
„A fost obținut într-un timp scurt vaccinul, dar s-a obținut un vaccin cât se poate de sigur. Din datele pe care le avem acum sunt mai puține reacții adverse decât la majoritatea vaccinurilor de pe piață. E vorba de eficiență, peste 90-95%”, mai spune medicul.
„S-a obținut într-un timp scurt, pentru că vorbim de condiții speciale de pandemie, unde tot ce înseamnă resurse au fost folosite pentru obținrea acestui vaccins și există o experiență bogată cu virusuri din aceeași familie. În felul asta a fost posibil”, a mai spus el.
Întrebat ce se poate întâmpla dacă o persoană ratează a doua doză de vaccin, medicul a răspuns:
„Cu siguranță e eficient, dar nu în aceeași măsură în care am avea două administrări”
”Avem o strategie de vaccinare, în care sunt prevăzute cele trei etape de vaccinare: prima e cea adresată personalului medical și din sistemul social. În etapa a doua e vaccinată populația la risc și persoanele care deservesc activități esențiale. În etapa a treia vorbim de vaccinarea populației generale.
Din acest punct de vedere azi, în prima zi de Crăciun, se concretizează speranța noastră, aceea că vom avea în sfârșit o modalitate sigură, eficientă și rapidă de a pune capăt acestei pandemii, care ne-a schimbat viața poate unor apentru totdeauna.
Trebuie să înțelegem că printr-un efort internațional, printr-o colaborare între toate statele lumii, o colaborare fără precedent, prin cercetare medicală avansată, azi suntem martorii unui progres științific, unui progres medical prin care un vaccin a dovedit că îndeplinește toate standardele de siguranță, de calitate și eficacitate. Din 27 decembrie, putem începe campania de vaccinare”,a declarat Valeriu Gheorghiță.
”Toate aceste activități sunt perfect sincronizate și în acord cu ce se întâmplă în celelalte state europene. E un efort logistic fără precedent, pe care l-am organizat. Suntem pregătiți să demarăm campania de vaccinare în condiții de siguranță, ca fiecare cetățean să aibă acces la vaccinare când își va dori acest lucru”,a declarat Valeriu Gheorghiță.
”Se estimează pe data de 28 decembrie, calendarul de livrare se va derula săptămânal, practic în fiecare săptămână vor ajunge 140.000-150.000 de doze în România”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri, la Vama Nădlac.
”Rata de intenție de vaccinare nu reflectă refuzul pentru că o parte dintre oameni au nevoie de mai multe informații pentru a decide în final dacă se vor vaccina. Este estimat 30%-40% din populația generală”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.