Marți, 6 octombrie, România a înregistrat recorduri alarmante de decese și pacienți internați la ATI.
Mai exact, 73 de persoane infectate cu COVID-19 și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore, iar alte 608 sunt la Terapie Intensivă.
2.121 de cazuri noi de coronavirus au fost depistate pe teritoriul țării, iar retestarea a scos la iveală alte 518 de persoane pozitive.
În acest context, medicul Adrian Marinescu a tras un semnal de alarmă.
„România se află în al doilea val al pandemiei de corornavirus”, este de părere medicul primar de boli infecțioase de la Spitalul ”Matei Balș”, Adrian Mariescu.
De asemenea, acesta consideră căsuntem într-o conviețuire cu virusul și nu găsim un echilibru.
„În afară de măsurile de prevenție care țin de populație, contează ca sistemul medical să fie pregătit și este clar că avem nevoie de alte variante pentru locurile de boli infecțioase, de pneumologie sau de Terapie Intensivă, mai ales în Capitală și în zonele roșii.
Și măsurile restrictive sunt utile pentru că rezolvă pe moment, dar trebuie să luam în calcul că acest echilibru vine din mult mai mulți factori, este clar că trebuie pregătite în același timp: sistemul medical pe de o parte, anchetele epidemiologice, testarea, pentru că lucrurile astea vor mai continua și niște măsuri restrictive pe o perioadă limitată de timp nu rezolvă. Vine sezonul rece, vor fi niște luni destul de grele.
Pentru că măsurile de protecție pentru COVID sunt aceleași cu cele pentru gripa sau viroză, sezonul acestor boli va veni mai greu și populația va avea timp să se vaccineze. Măsurile de protecție sanitară ar trebui să reprezinte o rutină și nu ar trebui să existe scăpări la nivel individual”, a punctat medicul Adrian Marinescu la TVR.
Simpomele pentru gripa de sezon și COVID-19 sunt foarte asemănătoare, atenționează Adrian Marinescu. În cazul infecției cu SARS-COV-2, în multe cazuri, lipsa gustului și a mirosului este mult mai pregnantă, dar nu e o regulă, respectiv un factor determinant în stabilirea diagnosticului.
„Diferențierea este greu de făcut, mai ales la nivel de cătețean. Este adevărat, din datele pe care le avem cu privire la infecția cu SARS-COV-2, lipsa gustului și a mirosului este o simptomatologie mai pregnantă. Dar în unele cazuri, se manifestă alte simptome, precum dureri musculare sau febră„, a declarat medicul infecționist pentru B1.ro.
De aceea, pentru a diminua cât de mult posibil complicațiile, specialistul recomandă vaccinarea antigripală timpurie.
„De asemenea, chiar dacă la gripă, debutul este de obicei brusc, iar COVID-19 afectează sistemul respirator gradual, simptomele seamănă foarte mult. Și atunci, trebuiefăcută vaccinarea, ca să reducem cât de mult posibil fenomenul legat de gripă și oricum, trebuie să știm că atunci când avem o simptomatologie respiratorie acută, trebuie să ne izolăm. Mai apoi, putem lua legătura cu medicul de familie, pentru a stabili următorii pași.
Este foarte probabil ca sezonul de gripăsă vină mai târziu și acesta este un lucru bun. Dacă va veni prin noiembrie – decembrie, vom avea timp pentru vaccinarea antigripală„, a mai declarat Marinescu pentru B1.ro.