Medicii trag semnalul de alarmă: Bilanțul cazurilor de coronavirus va continua să crească în următoarele zile

Publicat: 21 10. 2020, 16:06

În perioada următoare este puțin probabil să asistăm la o scădere a numărului de cazuri de coronavirus. Bilanțular urma, cel mai probabil, să crească sau să stagneze, consideră medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Carol Davila”.

Semnal de alarmă privind creșterea numărului de cazuri de COVID-19

Acesta trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește purtarea măștii. Deși reprezintă una dintre barierele de bază împotriva noului coronavirus, medicul subliniază că sunt necesare și respectarea altor măsuri pentru cămasca nu reprezintă o barieră de comunicare.

„Numărul cazurilor de astăzi este evident un record, din păcate aşteptat, previzibil având în vedere situaţia epidemiologică din ultimele săptămâni, care ne-a demonstrat o creştere a numărului bazal de reproducere a cazurilor – peste 1 -, ceea ce înseamnă că ne plasăm pe o pantă ascendentă a evoluţiei şi ne aşteptăm şi mai departe să avem acest trend ascendent cu menţiunea acestor măsuri impuse în ultima perioadă – săptămâna aceasta, care este posibil să îşi regăsească impactul pozitiv în următoarele 10-14 zile. Probabil că în perioada imediat următoare vom asista cel puţin la o stagnare a numărului de cazuri, dacă nu chiar la o creştere a numărului de cazuri”, a spus medicul.

Potrivit acestuia, în perioada următoare s-ar putea înregistra o creştere progresivă a numărului de pacienţi în secţiile de terapie intensivă.

„În secţiile de terapie intensivă, evoluţia este un pic întârziată cu cel puţin zece zile faţă de situaţia momentului, lucru care ne pune în faţa faptului să asistăm în următoarea perioadă, în următoarea lună la o creştere progresivă a numărului de pacienţi în secţia de terapie intensivă şi la o creştere a gradului de ocupare a paturilor în terapie intensivă, pentru că pacienţii astăzi diagnosticaţi vor face din păcate forme severe, se vor agrava din punct de vedere al stării clinice undeva la 7-10 zile de la debutul bolii.

Acela este momentul în care se instalează faza pulmonară inflamatorie care deteriorează funcţia respiratorie a pacienţilor cu COVID. Este, de asemenea, important să ţinem cont de categoria persoanelor care sunt infectate şi care se regăsesc în aceste aproape 5.000 de cazuri noi. Pentru că dacă vorbim de persoane peste 60 de ani, de persoane care au boli cronice, de persoane din centre de îngrijire cu dizabilităţi, atunci procentul celor care sunt la risc să dezvolte forme severe şi critice este mult mai mare. Or, presiunea pe secţia de terapie intensivă înseamnă că va fi crescută”, a explicat Gheorghiţă.

Medicul militar a recomandat purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi afară, păstrarea distanţei fizice de cel puţin un metru, evitarea zonelor aglomerate.

Bilanțul pandemiei de coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că au fost depistate4.848de cazuri noi de COVID-19 la nivel național la un număr de 37.025 teste efectuate în 24 de ore, stabilindu-se astfel un nou record negativ.

Numărul îmbolnăvirilor confirmate de pe teritoriul României de la izbucnirea crizei sanitare a urcat la191.102. Numărul total de decese legate de această boală infecțioasă a urcat la6.065, dintre care 69 în ultimele 24 de ore cuprinse în raportare, iar autoritățile au mai precizatcă până la acest moment 137.835 de pacienți au fost declarați vindecați. În secțiile de Terapie Intensivă din țară sunt internate766 de persoane infectate cu noul coronavirus.