Peste 5.000 de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară au protestat luni în faţa sediilor Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Parlamentului.
Ei au fluturat steaguri albastre şi galbene, au folosit vuvuzele, fluiere, sirene şi au afişat pancarte pe care scria: „Cu inflaţia crescută, sănătatea e pe ducă!”, „Vă strigăm neîncetat, de minciuni ne-am săturat”, „Doar împreună vom reuşi”, scrie Agerpres.
Potrivit Digi24, liderii de sindicat i-au anunțat pe cei care au protestat luni că fac toate demersurile pentru declanșarea grevei generale. În timpul grevei generale trebuie să funcționeze o treime din activitatea spitalului. Vor fi asigurate urgențele, însă vor fi afectați pacienții care nu vor reprezenta urgențe.
Protestul de luni s-a încheiat cu un miting în faţa Parlamentului unde s-a scandat „Solidaritatea nu cedează, Solidaritatea protestează!”, „În loc de recunoştinţă, ne trataţi cu rea credinţă”, „Solidaritatea pentru sănătate!”, „Suferim în sănătate, aşteptăm doar echitate!”, „Vrem să fim toţi respectaţi, nu doar zilnic exploataţi!”, „Noi muncim, dar dacă ne oprim?”, „Solidaritatea salvează sănătatea”.
Revendicările susținute de participanții la demonstrații vizează drepturi fundamentale ale tuturor angajaților din sănătate. În sinteză protestatarii solicită:
Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație.
Asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate.
Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale!
Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.