Medicii explică cum putem deosebi gripa de COVID-19 și de virozele respiratorii

Publicat: 06 04. 2022, 09:03
Actualizat: 06 04. 2022, 09:38
Foto: Pixabay.com

În ultimele săptămâni, cazurile de gripă și viroze respiratorii au devenit mai frecvente, crescând cu aproximativ 70% față de prima parte a anului. În acest context, medicii au explicat cum putem să facem să deosebim gripa de viroză și mai ales de COVID-19.

Simptomele între gripă și COVID-19 pot fi asemănătoare, însă gripa este o boală mai agresivă ca infectarea cu varianta Omicron, după cum avertizează medicii. Spre exemplu, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iaşi sunt internați peste 20 de pacienți cu gripă.

Cum se diferențiază gripa de COVID-19 și de virozele respiratorii

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la gripă și la COVID-19, iar odată cu ridicarea restricțiilor este și momentul în care apar virozele respiratorii. Cadrele medicale spun că gripa este cea mai gravă formă de viroză respiratorie, iar unul dintre aspectele specifice este faptul că debutează brusc.

„Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului.

Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul muşchilor, astenie marcată. În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea”, a transmis medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, pentru Adevărul.

Cele mai expuse categorii de persoane în fața gripei

Pentru persoanele sănătoase, gripa nu este o boală care să prezinte complicații și să conducă la decese sau la internarea în ATI. Totuși, există câteva categorii de pacienți care sunt mult mai expuși în fața gripei, iar printre aceștia se numără și femeile gravide și bolnavii cronici.

„Un tratament nespecific, luat după ureche şi nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează şapte zile”, a mai declarat medicul de la Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Ce simptome prezintă pacienții cu viroze respiratorii

Virozele respiratorii sunt mult mai ușoare ca gripa sau ca Omicron. Spre exemplu, acestea vin cu simptome precum rinoree, nas înfundat, tuse umedă și febră ușoară în cazul formelor mai grave.

„Prevenţia se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică şi banală – purtarea măştii, evitarea spaţiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun şi una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populaţia să facă tot ce este sănătos pentru a-şi îngriji sănătatea la fel de mult cum îşi îngrijesc şi celelalte aspecte ale vieţii”, a mai precizat medicul Florin Roșu.

Cum fac pacienții diferența între gripă și Omicron

Medicul Roșu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a explicat cum pot face pacienții diferența între gripă și Omicron.

Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiţi pacienţi, şi mai ales cei nevaccinaţi, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienţi este de tip A”, a mai precizat el, pentru Adevărul.