Medicii de la Institutul Marius Nasta sunt obligați să lucreze într-un focar de infecție! `Un closet zugrăvit e tot un closet`
Medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sunt obligați să lucreze într-un focar de infecție, și au vorbit despre problemele de igienă cu care se confruntă unitatea medicală, potrivit stirileprotv.ro.
„Spitalul ăsta e din 1906. Faceți chetă, băgați bani, dărâmați-l și faceți unul nou. I-am zis și doamnei ministru: un closet zugrăvit e tot un closet”, a spus profesor doctor Ioan Cordoș.
Medicii de la „Marius Nasta” susțin că oricât ar dezinfecta spitalul, bacteriile și microbii nu pot fi înlăturați din pereții vechi de peste 200 de ani. Spre exemplu, notează publicația, pavilionul 5 TBC e plin de igrasie și mucegai, bucăți întregi fiind desprinse din tavan.
„De 100 de ani, institutul Marius Nasta nu are actele de proprietate finalizate. Suntem în proces pentru finalizarea intabulării pentru centrul din Viilor, următorul termen este pentru 7 martie. Este extrem de important pentru orice investiție ca noi să avem documentele legale”, a spus și Beatrice Mahler, managerul Institutului, care a recunoscut că, în orice caz, unitatea medicală se confruntă cu probleme de canalizare în ultimii zece ani.
Publicația reamintește că, deși în cei 100 de ani trecuți de la construcția spitalul lumea a trecut prin două conflagrații și s-a schimbat ireversibil, statul român tot nu a reușit să emită actele de proprietate de la „Marius Nasta”. Acesta este principalul motiv pentru care renovările s-au făcut pe bucățele.
„S-a depus un proiect, dar proiectul acesta nu a fost acceptat în prima fază. Noi va trebui să avem discuții pe această temă, pentru că vorbinm de un centru de excelență. Dar, au fost alocați bani, e adevărat poate nu câți ar fi fost necesari. De anul trecut, noi am început o serie de proiecte legate de Marius Nasta, inclusiv de reglementarea statutului juridic al terenurilor, care era incert”, a spus și Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
O altă variantă ar fi mutarea unor secții din spital în afara orașului câtă vreme aici vin pacienți cu boli contagioase, iar unitatea este în plină aglomerație urbană, explică publicația.