Medicii de familie se pregătesc de protest și la Tulcea din cauza reducerii veniturilor cu 30%

Medicii de familie se pregătesc de protest și la Tulcea din cauza reducerii veniturilor cu 30%
Medici de familie protesteaza in fata sediului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din Bucuresti, 17 ianuarie 2024. Inquam Photos / George Calin

Protestul medicilor de familie se extinde! În urma reducerii cu circa 30% a veniturilor medicilor de familie, Colegiul Medicilor din Tulcea anunță organizarea unui protest similar cu cel al colegilor din alte județe.

Noi proteste anunțate de medicii de familie

Preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea, Emilia Stamate a anunțat că s-a decis ca protestul să aibă loc marţi, 23 ianuarie, dacă negocierile care vor avea loc joi la Guvern vor eşua.

„Am decis să aşteptăm rezultatele negocierilor care vor avea loc mâine (joi, n.red.) la CNAS cu reprezentanţii Colegiului medicilor din România, ai organizaţiilor patronale. Dacă conflictul se dezamorsează, ne vom vedea de activitate în continuare. Dacă nu se iau măsurile necesare pentru a intra în normalitate, atunci am hotărât ca marţi, 23 ianuarie, să organizăm un miting în faţa Prefecturii”, a declarat preşedintele Emilia Stamate pentru Agerpres.

În judeţul Tulcea sunt 77 de medici de familie, dintr-un necesar de 133. Potrivit Contractului cadru pentru acest an supus dezbaterii publice de CNAS, sporul pentru condiţii deosebite acordat medicilor care lucrează în Delta Dunării nu se va mai plăti.

Medicii specialişti din ambulatorii şi medicii de familie din București n-au mai așteptat rezultatul negocierilor de joi și miercuri de dimineață şi-au suspendat programul de lucru. Acum pichetează sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), informează Antena 3. Ei au protestat deja două zile la rând în faţa cabinetelor și ambulatoriilor, nemulțumiți de un proiect al CNAS.

Protest al medicilor din București

Medicii de ambulatoriu și cei de familie din toată țara sunt nemulțumiți de un proiect pus în dezbatere de CNAS prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, de la 1 februarie.

Ei spun că dacă proiectul va intra în vigoare în această formă, vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele sau să perceapă taxe pentru consultațiile medicale. Mulți din cei peste 4.000 de medici de familie aflați la vârsta pensionării amenință cu ieșirea din activitate. Asta în contextul în care deja ne confruntăm cu un deficit acut de personal sanitar și sunt sute de localități în România care nu au nici măcar un medic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`