Medicii de familie continuă protestele: „O consultație în privat costă 200 – 300 de lei, iar CNAS ne decontează 35 de lei brut”

Medicii de familie continuă protestele: „O consultație în privat costă 200 - 300 de lei, iar CNAS ne decontează 35 de lei brut”
Foto: Pixabay

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator au ieșit din nou în stradă marți pentru a protesta în fața policlinicilor Titan și Apaca din București, din cauza tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie au protestat pentru a doua zi consecutiv

Medicii se plâng că CNAS urmează să le deconteze, în 2024, 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200 – 300 de lei.

„Vrem să consultam, nu să emigram!” și „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, au scandat medicii la protestele de azi, potrivit Hotnews.

Medicii de familie susțin că tarifele decontate cabinetelor de către CNAS nu doar că nu cresc în anul 2024, dar vor scădea comparativ cu anul trecut.

Pentru medicii de familie: 7,7 lei  este valoarea punctului per capita în 2024 de la 12 lei (în 2023).

6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei în 2023.

Medici specialiști de ambulator: 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în 2024, în scădere de la 4,5 lei în anul 2023

Medicii vor protesta miercuri în fața sediului CNAS. Joi încep negocierile cu Casa de Asigurări de Sănătate

Medicii de familie și cei de ambulator vor protesta, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, de această dată în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând cu ora 12:00.

Joi vor începe negocierile între reprezentanții medicilor și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni seara că nu se va închide niciun cabinet de medic de familie, în contextul în care cadrele medicale amenință cu proteste. Marcel Ciolacu a precizat într-un interviu pentru Antena 3 că va exista o negociere între medicii de familie și CNAS:

Premierul Marcel Ciolacu, despre protestul medicilor de familie

„În acest moment există o negociere între CNAS pe baza bugetului pe care îl are prins în bugetul de stat, prins și negociat cu Ministerul de Finanțe și cheltuielile pe care le are Casa de Sănătate. Statul român cheltuie prin Casa de Sănătate în jur de 1 miliard de euro lunar. Pentru sistemul de sănătate public nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Cu adevărat îmi doresc nu o descreștere, ci o creștere a serviciilor medicale, în echilibru, dacă există o descreștere la pre capita.

Sunt niște proceduri, e o negociere. Nu putem ieși și să luăm foc. Când este o negociere există un dialog. Președintele interimar a împărțit bugetul pe care îl are cu cheltuielile pentru medicii de familie. A constatat că e prea mic bugetul. El a pornit la negocieri, urmând ca pe urmă să avem o discuție cu ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății mă informa care este situația și am fi luat decizia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)