Calvarul pacienților infectați cu noul coronavirus continuă în unele cazuri și după ce testele indică rezultate negative iar medicii îi declară vindecați. Cu toate acestea, mulți pacienți rămân cu sechele și au nevoie de recuperare respiratorie care poate dura mai multe luni.
Mai mult, potrivit declarațiilor medicilor, unii pacienți devin efectiv dependenți de tubul de oxigen. Medicii au observat astfel de sechele care contnuă mult timp după vindecare și în cazul pacienților tineri sau în cazul celor care nu prezintă comorbidități.
Zeci de pacienți din Iași, dintre care mulți tineri și fără alte boli asociate, s-au prezentat la spital cu sechele majore după ce au fost declarați vindecați de COVID-19. Mulți au plecat din spital cu tuburile de oxigen după ei, fără de care abia puteau face doi pași, scrie BZI.RO.
Mulți dintre pacienții care s-au tratat de coronavirus la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași, trec și astăzi printr-un calvar, după ce au prezentat sechele după vindecare. Aceștia au nevoie de o recuperare respiratorie amănunțită.
„Există pacienți care se recuperează complet și pacienți care rămân cu sechele în urma infectării cu COVID-19. Pacienților li se recomandă să revină la spital după 14 zile de la externare, pentru reevaluare.
Majoritatea care au revenit la control au avut nevoie de recuperare respiratorie și, totodată, de concentrator de oxigen la domiciliu. Durata de recuperare diferă de la persoană la persoană și poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. Din păcate, avem și mulți tineri care nu suferă de alte comorbidități. Aceștia au devenit dependenți de concentratorul de oxigen”, spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija, șef al Clinicii I de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.
Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara va avea un centru unic în România, în care se vor recupera pacienții cu probleme respiratorii. Cu 4 milioane de euro vor fi construite două clădiri noi. Vor fi 22 de paturi, care vor deservi pacienții atât post-Covid, cât și pacienții care au probleme respiratorii, dar și pe cei care au beneficiat de transplant.
Încă din luna mai medicul Virgil Musta, coordonatorului secției COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a inițiat un proiect prin care pacienții vindecați de noul coronavirus care au suferit modificări pulmonare sau insuficiență respiratorie ar putea fi chemați la controlpentru recuperare.
„Vrem să îi rechemăm peste trei luni pentru a vedea dacă se mențin leziunile pulmonare și dacă da, vor fi introduși într-un program de recuperare pulmonară în spitalul nostru.
Sunt pacienți cu boli cronice care au făcut COVID și la care, în urma modificărilor în timpul infecției acute, a apărut avansarea fenomenelor bolii cronice pe care le-am analizat și vrem să vedem cum evoluează în timp. Intenționăm să avem un proiect de colaborare cu Institutul de Cardiologie, și să dezvoltăm un studiu clinic împreună”, a explicat Virgil Musta pentru Digi24.