Un medicament asemănător cu cele utilizate în lupta cu diabetul ar putea ajuta la încetinirea progresiei simptomelor bolii Parkinson, sugerează cercetările.
Potrivit Fundației Parkinson, peste 10 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu Parkinson – o afecțiune în care celulele nervoase din creier se pierd în timp, provocând probleme cu mișcarea, echilibrul și memoria, printre alte efecte.
Deși sunt disponibile tratamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, nu există nici un tratament care să încetinească progresia bolii.
Cu toate acestea, în ultimii ani, un medicament pentru diabetul de tip 2 numit exenatidă, pare că a ajutat la încetinirea progresiei simptomelor motorii într-un grup mic de persoanele cu Parkinson.
Acum, cercetătorii spun că un alt astfel de medicament, un medicament pentru diabetul de tip 2 numit lixisenatidă, pare să facă același lucru, susținând teoria că boala Parkinson ar putea fi asociată cu rezistența la insulină a creierului.
Profesorul Wassilios Meissner, de la Spitalul Universitar din Bordeaux, un investigator principal al studiului, a spus că rezultatele au fost interesante.
„Trebuie să fim precauți cu privire la interpretarea și aplicabilitatea în stadiul actual, dar este într-adevăr un semnal foarte, foarte clar și puternic pe care nu l-am văzut niciodată, cu excepția studiului cu exenatidă”, a spus el.
Cercetătorii adaugă că acum este nevoie de lucrări suplimentare pentru a stabili dacă lixisenatida încetinește într-adevăr progresia bolii în sine, dacă beneficiile persistă în timp sau chiar cresc dacă medicamentele sunt administrate mai mult timp, care cea mai bună doză și dacă medicamentul ar oferi beneficii persoanelor cu diferite stadii ale bolii Parkinson.