Medic: Şi în mediul urban sunt cazuri de gravide care ajung la spital fără să ştie că sunt însărcinate / Suntem campioni la adolescente însărcinate. Trebuie să facem educaţie în şcoli!

Medic: Şi în mediul urban sunt cazuri de gravide care ajung la spital fără să ştie că sunt însărcinate / Suntem campioni la adolescente însărcinate. Trebuie să facem educaţie în şcoli!
Foto: Pixabay.com

Profesor doctor Elvira Brătilă, şef departament Obstetrică-Ginecologie la Spitalul ”Panait Sârbu”, a declarat că şi în mediul urban sunt cazuri de gravide care ajung la spital în travaliu sau, mai rău, cu dureri abdominale fără să ştie că sunt însărcinate. Aceasta a insistat că e nevoie de educație medicală încă din gimnaziu, deoarece suntem campioni la adolescente însărcinate tocmai pentru că nu există educație în școală, iar tinerii și tinerele se informează de pe internet.

Brătilă a mai precizat că femeile trebuie să știe că nici nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a-și face toate analizele pe parcursul sarcinii.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care o femeie gravidă a fost operată de hernie abdominală în Spitalului Județean Târgu Jiu. Ea nu știa că e însărcinată, iar medicii nu i-au făcut nicio ecografie.

Medic, despre analizele la care trebuie să meargă femeile gravide

„Din păcate, cel puţin acum doi trei ani era o statistică că în România 20% din femei ajung la primul consult ginecologic în timpul primei sarcini. Cam asta este realitatea şi în principiu este un cumul de factori. Dacă este să ne uităm ce oferă sistemul sanitar unei femei gravide, practic oferă o urmărire completă pe tot parcursul sarcinii, de la primele analize. Morfologiile de trimestru unu şi doi, toate se pot face în spitalizare de zi, în unităţile sanitare, pacienta trebuie doar să se prezinte la medic şi beneficiază pe tot parcursul sarcinii de urmărire”, a declarat prof. dr. Elvira Brătilă la Prima News, potrivit News.ro.

„E nevoie de educație medicală în școli!”

Aceasta a mai spus că medicii se lovesc de lipsa de educație a pacientelor gravide și asta nu doar în mediul rural: „Şi în mediul urban sunt cazuri care ajung la spital la termen, în travaliu sau mai rău decât atât, ajung la spital cu dureri abdominale fără să ştie că sunt însărcinate. Trebuie să mergem mai mult pe educaţia sanitară care trebuie să înceapă încă din şcoli”.

„Nu există o educaţie medicală făcută în şcoli care ar trebui să înceapă încă din gimnaziu, pentru că copilul este curios şi se educă din mediul online unde îşi ia o informaţie care nu este mereu corectă. Suntem campioni şi la numărul de adolescente însărcinate şi atunci automat o educaţie medicală care să cuprindă lucrurile de bun simţ ar fi primul pas pe care trebuie să îl facem”, a mai declarat prof. dr. Elvira Brătilă, potrivit News.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`