Medic șef de catedră la UMF București, acuzat de CNSAS că a colaborat cu fosta Securitate. Sursa ”Marius” și-a turnat colegii de facultate
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a solicitat Curții de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al Securităţii comuniste în cazul medicului Alexandru Bucur. Acesta este profesor universitar, şeful Disciplinei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Anesteziologie şi Sedare în Medicină Dentară şi directorul Departamentului II la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF ”Carol Davila” Bucureşti, informează ziare.com.
CNSAS spune că profesorul universitar Alexandru Bucur a colaborat cu Securitatea
CNSAS susține că Bucur a fost recrutat de Securitate pe vremea când era student al Facultăţii de Stomatologie din Bucureşti, iar în perioada 1980 – 1982, sub numele conspirativ ”Marius”, a dat mai multe note informative cu privire la mai mulţi colegi români şi străini, printre care libanezi şi palestinieni.
De exemplu, prin nota furnizată Securităţii la 4 martie 1981, Alexandru Bucur relata Securităţii despre nemulţumirile studentului A.B.: Sursa vă informează că în urmă cu două săptămâni am fost în vizită la căminul A3 Belvedere, dar nefiind studentul K.M. în cameră (era plecat în vacanţă în Liban), am purtat unele discuţii cu colegul său de cameră A.R. De faţă la aceste discuţii a fost şi A.B. din gr.16 stoma, III. Acesta din urmă, la un moment dat, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că pe piaţa noastră este penurie de carne şi că „la conducerea ţării este de fapt o dinastie”.
Iar în nota furnizată Securităţii la 14 iunie 1982, Bucur informa Securitatea despre comentariile studentului palestinian A.H.: Sursa vă informează că mergând în vizită la colegul de serie M.S., din gr. 24, anul IV, stomatologie, se afla la acesta A.H., student palestinian din aceeaşi grupă cu M.S., am angajat o discuţie cu privire la situaţia din Liban. Din discuţie a reieşit că el este nemulţumit de modul cum a acţionat statul român pentru plecarea studenţilor palestinieni la luptă, arătând că această plecare s-a făcut cu întârziere, pe de o parte datorită obligaţiei de a plăti în dolari transportul şi pe de altă parte tracasarea de la Aeroportul Otopeni datorită defecţiunilor survenite la avionul de transport. A mai afirmat că „reprezentantul OEP la Bucureşti nu s-a ocupat efectiv de soarta studenţilor şi familiilor acestora din Liban, preocupându-l mai mult atât pe el, cât şi pe consul băutura şi femeile de moravuri”.
Această informare a generat reacţia Securităţii, iar ofiţerul consemnează la sfârşitul notei: „Materialul a fost obţinut ca urmare a instructajului din 08.06 a.c. Va fi identificat şi verificat în evidenţe M.I.A.H., după care vom propune. Nota se va exploata la mapa sursei”.
În altă notă, din 19 noiembrie 1982, Bucur informa iar Securitatea despre studentul A.B.: Sursa vă informează că în cadrul unor discuţii pe care le-am purtat cu studentul A.B. (…) s-a manifestat foarte contrariat de decretul apărut cu privire la stabilirea unor cetăţeni români în străinătate. Acesta a afirmat, fiind de faţă şi K.M. (RDG), că „România a ajuns să-şi vândă şi oamenii pe valută”.