Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență București, a comentat luni seară, în direct pe B1 TV, evoluția pandemiei de COVID-19. El a explicat că situația din România, precum și din celelalte state, va modela maniera în care fiecare țară răspunde crizei, și a subliniat că este greu de anticipat un vârf cu exactitate, având în vedere că „nu avem cum să anticipăm în această dată cum se vor comporta oamenii în apropierea perioadei pascale”.
„Este evident faptul că această pandemie nu are niște reguli prestabilite. Ne-am fi dorit cu toții să cunoaștem toate detaliile și să le aplicăm conform unui plan pe care îl știm de dinainte. Tocmai de aceea dinamica pandemiei din România și din fiecare țară va modula și va etapiza și răspunsul autorităților. Sigur că primul vârf, care s-a anticipat undeva după a doua jumătate a lunii aprilie, în apropiere de perioada Sărbătorilor de Paști, a fost legat de venirea în primă fază a celor din țările afectate, în special din Italia, cei care s-au speriat și au luat calea de întoarcere în România. Acest lucru vedem că nu a determinat un vârf atât de ridicat, cel puțin până în acest moment, ceea ce poate să arate oarecum aplicarea unor măsuri de carantinare, izolare la domiciliu și distanțare socială, care se pare că au fost eficiente. De ce ne ducem cu acest vârf undeva la începutul lui mai? Este greu de spus în acest moment, pentru că nu avem cum să anticipăm în această dată cum se vor comporta oamenii în apropierea perioadei pascale”, a declarat Radu Țincu, în emisiunea realizată de Tudor Mușat.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Potrivit celor mai recente date, autoritățile au depistat 4.057 de cazuri de infectare cu noul coronavirus la nivel național. Dintre acestea, 193 au fost diagnosticate doar de la ultima raportare. Dacă 406 pacienți s-au vindecat și au fost externați, alți 179 sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă din țară.
Tot luni, autoritățile române au anunțat alte șase decese printre cei peste 4.000 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 din țară. Astfel, bilanțul fatalităților a urcat la 168. Botoșani, Cluj, Mureș, Timiș, Mureș, Hunedoara și Neamț sunt județele din care proveneau cele mai recente victime.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că va este nevoie de prelungirea stării de urgență din România, ce fusese instituită în 16 martie, astfel că un nou decret prezidențial va fi emis la începutul săptămânii viitoare.
„O primă concluzie ar fi că, în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate nu a fost așa mare cum am observat, de exemplu, în Italia sau Spania. Acest lucru vine din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme.
Trebuie să vă avertizez că nu e momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu e momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei depinde de modul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile, evităm contactul și așa mai departe, e posibil să nu avem o creștere foarte mare. Altfel, e posibil să ajungem în scenarii cum am văzut în țările menționate.
E clar că nu suntem încă la vârful epidemiei și în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.