Medic ieșean, reacție la propunerea AUR: „Nu putem renunţa încă la sarea iodată. Sunt zone în România în care guşa endemică încă există”
Reputatul medic și profesor universitar ieșean Răzvan Socolov ia atitudine în contextul discuţiilor din Parlamentul României legate de eliminarea iodului din sarea alimentară, notează ziaruldeiasi.ro.
Potrivit acestuia, există încă mai multe beneficii decât riscuri pentru a menţine în alimentaţie sarea iodată.
„Nu putem renunţa încă la sarea iodată”
„Este bine că punem în discuţie importanţa iodului în alimentaţie. Ar fi util şi dacă s-ar face o campanie contra utilizării excesive a sării, ceea ce din păcate se întâmplă în preparate de tip fast-food, în conserve şi în alimente semi preparate.
Sunt grupe de risc la care sarea iodată ar fi bine de menţinut, şi zone geografice în România în care guşa endemică încă există. Nu cred că există studii naţionale legate de toate elementele menţionate, şi sincer cred că în acest moment, pentru România, încă nu putem renunţa la sarea iodată”, a explicat Răzvan Socolov, medic primar la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi,
Totodată, medicul a mai specificat faptul că, încă din argumentaţiile proiectelor de lege care stabilesc cantitatea de iod în sarea din comerţ, sarea iodată are un termen de expirare, dar doar prin pierderea efectului iodului din aceasta.
Consumată după termenul de expirare, aceasta nu este periculoasă şi sarea nu îşi pierde din proprietăţile sale.
Proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate
„În România, de peste 25 de ani, în alimentaţia oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. Doar concentraţia de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca şi forma de folosire a iodului.
În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opţional al acesteia.
În industria alimentară fluctuaţia a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opţională”, se arată într-un comunicat al AUR, potrivit agerpres.ro.