„Avem un sistem de sănătate falimentar”, susține un medic ce se plânge de lipsurile din spitale și de faptul că decidenții nu fac decât să apară public și să spună „avem de toate”. Acesta a mai afirmat că spitalele de stat se golesc și medicii trec în privat tocmai din cauza acestor lipsuri.
„Orice minune durează trei zile. Se uită. Suntem într-un cerc vicios, să zic așa. Nu, dacă se schimbă ceva, nu se schimbă ceva esențial, care să schimbe mersul lucrurilor și să mergem pe direcția cea bună, nu. Se cosmetizează. Bun, hai să reparăm aici. Nu îți merge aparatul? Nicio problemă, vine muncitorul, pac îl sudează și gata”, a declarat un medic, pentru Digi24.
Acesta a mai afirmat că nu se face nicio investiție serioasă, ci doar se cârpește: „Nu mai avem contract de service, păi asta este, ne adaptăm la ce avem. Nici măcar atunci când cineva moare, lucrul acesta nu schimbă”.
Întrebat cum ar caracteriza sistemul public de sănătate, medicul a răspuns: „Falimentar. Sistemul public. Falimentar. Poate sună tragic pentru unii, poate spun că exagerez, dar asta simt”.
Cât despre decidenți, ei fac un singur lucru: „apar în public și spun ”am făcut”, ba ”încă avem de toate””.
Tragedia din Crevedia ne-a arătat ceea ce oricum știam, dar poate refuzam să admitem: după opt ani de la teribilul incendiu din Colectiv nu s-a schimbat nimic în spitalele românești cel puțin în ce privește tratarea pacienților cu arsuri grave. Nici după atâția ani, România nu are nici măcar un singur centru de mari arși.
O dovadă a degradării a fost și recenta inundație produsă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ”Bagdasar-Arseni” după o furtună. Acolo s-a făcut o investiție în valoare de 3,5 milioane de euro, inaugurată în urmă cu doi ani.
„Să cureți și să menții în stare de funcționare scurgerile de la clădiri nu cred că trebuie neapărat să vină o echipă specializată să curețe reziduurile care se adună și blochează zonele de scurgere din spital. Pentru chestiunea asta poate personalul angajat al spitalului să o facă”, a declarat Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, despre acest caz. El a trimis Corpul de control la spital.
Inundația ar fi fost provocată de o conservă înțepenită într-un burlan.
România are fonduri europene consistente, inclusiv prin PNRR, pentru a face investiții masive în sistemul sanitar, dar până acum n-a mișcat nimic.
„România nu are încă capacitatea administrativă de a atrage toate sumele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. (…) Nu cred că statul român va avea capacitatea administrativă de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute în PNRR sau în exerciţiile financiare 2014-2020 (+3) şi 2021-2027. Acolo, statul român trebuie să se aşeze la masă cu mediul privat şi să dimensioneze ce sume pot fi atrase de către sistemul public de sănătate şi ce sume trebuie atrase de sistemul privat de sănătate”, declara, în octombrie anul trecut, Marcel Ciolacu, președintele PSD, devenit între timp și premier.