Care sunt cele mai eficiente materiale din care putem confecționa o mască de protecție? Iată ce au descoperit cerecetătorii

Publicat: 05 04. 2020, 19:00

De când măști medicale de unică folosință au devenit o raritate, oamenii au început să improvizeze măști cu care să își acopere nasul și gura,ca să se protejeze de noul coronavirus.

Cercetătoriitestează materialele cele mai utilizate pentru aceste măști artizanale, pentru a determina ce fel de fibră protejeză împotriva noului coronavirus.

Dacă la început masca era recomandată doar persoanelor cu simptome specifice virozelor, acum, oamenii de știință spun că trebuiesă ne acoperim fațacu orice fel de material textilavem la îndemână.

Prin simpla acoperirea feței se reduce răspândirea coronavirusuluiprin blocarea germenilor care sunt împrăștiați în timpul strănutului sau tusei unei persoane infectate, însă experții spun că gradul de protecție este determinat și de țesăturadin care este fabricată masca.

Dacă doriți să vă faceți o mască proprie, o puteți testa cu o lumină. Apropiați o sursă de lumină de tesătură și dacă trece prin material și aproape vedeți firele materialului cu ochiul liber, este ineficientă, spun specialiștii.

Cercetătorii declară că este important să ne amintim că studiile de laborator sunt efectuate în condiții perfecte, iar materialele se află în cea mai bună stare.

Iar în timp ce gradul de filtrare pentru unele măști făcute acasăpare scăzut, față de cel al măștilor comercializate,cei care stau acasă și practică distanțarea socială în public,nu au nevoie de nivelul ridicat de protecție ca cel al lucrătoriordin domeniul medical, spun oamenii de știință.Important este să fie ceva care să protejeze chiar mai puțin, decât să nu fie nimic.

Cea mai mare provocare este alegereaunui țesături dense, dar suficient desubțire pentru a putearespiraîn timp ce îl purtăm

Pentru a testa materialele, eiutilizează metode similare celor utilizate pentru testarea măștilor medicale, pe care toată lumea este de acordcă trebuie să fie folosite delucrătorii din domeniul medical care sunt expușiunui risc mare de contactare a virusului,ca urmare a contactului cu pacienții infectați.

De asemenea,s-a constatat că materialele din două straturi au oferit o protecție mult mai redusă decât cele compuse din patru straturi.

Cele mai bune rezulatate au fost obținute de materialele din bumbac

Datele arată că cele mai bune opțiuni pentru măștilesunt tricourile din bumbac, fețele de pernă sau alte materiale din bumbac. Straficarea oferă o creștere foarte mică a eficacității filtrării, dar face masca mult mai greu de respirat.

Aceste materiale filtrează aproximativ 50% din particule de 0.2 microni, de dimensiuni similare cu cele ale coronavirusului. De asemenea, acestea sunt la fel de ușor de respirat ca măști chirurgicale, ceea ce le face mai confortabile pentru a fi purtate timp de câteva ore.

Cea mai bună mască medicală – denumită mască respiratorie N95 – filtrează cel puțin 95 % particule mici de 0.3 microni.Prin comparație, o mască chirurgicală tipică, confecționatădintr-o bucată rectangulară de țesătură cutată cu bucle elastice, are o eficiență de filtrare cuprinsă între 60 și 80 %.