Măsurile luate de primarul general Gabriela Firea în urma comandamentului de iarnă de duminică
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a anunţat, duminică, în cadrul comandament de iarnă că în urma avertizării de ger, viscol şi ninsoare, şcolile, grădiniţele şi liceele din Bucureşti vor fi închise luni şi marţi.
De asemenea, echipele DGASMB împreună cu Poliţia Locală şi echipajele SABIF vor intensifica acţiunile de identificare şi adăpostire a oamenilor străzii, astfel încât aceştia să nu sufere de frig.
„Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, care prevăd vânt, ger şi ninsori temporar abundente, după o analiză pe care am realizat-o, extrem de responsabil, cu prefectul Capitalei, cu directorul ANM Bucureşti- Ilfov şi cu inspectorul general şcolar al Municipului Bucureşti, am luat împreună decizia ca luni şi marţi să nu aibă loc cursuri în Bucureşti. Referitor la eventualele critici care vor apărea legate de aceasta măsura, reiterăm faptul că pe noi ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin criticile nefondate. Mai bine să luăm măsuri de prevenţie suplimentare decât să regretăm după aceea”, a afirmat Gabriela Firea.
„Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei intenţia de a suspenda cursurile pentru zilele de luni şi marţi în toate unităţile de învăţământ preuniversitar, pornind de la învăţământul preşcolar, gimanzial şi liceal, cel puţin în cele de stat, iar în unităţile de învăţământ particular, decizia aparţine conducerilor acestora”, a precizat şi inspectoratul general şcolar al Municipiului Bucureşti, Florin Lixandru.
Totodată, având în vedere că se anunţă intensificări ale vântului, edilul şef a solicitat în mod expres firmelor care deţin panouri publicitare, să le asigure astfel încât să nu pună cetăţenii în pericol, dar şi reprezentanţilor Direcţiei de Control să intensifice acţiunile de verificare a acestora.
Primarul General, Gabriela Firea, a solicitat Direcţiei de Asistenţă Socială să identifice şi să conducă la centrele sociale cât mai mulţi oameni fără adăpost, iar echipele mobile să distribuie mâncare caldă şi ceai.
„Având în vedere că urmează nopţi foarte friguroase am solicitat în mod expres Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti să colaboreze îndeaproape cu reprezentanţii Poliţiei Locale pentru a-i transporta pe oamenii străzii în adăposturile Primăriei Capitalei, iar celor care nu doresc, din păcate, să se cazeze în adăposturile sociale să li se ofere o masa caldă, ceai, paturi, îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvatî. Noaptea trecută, politiţtii locali au transportat la centrele sociale 6 persoane şi, potrivit reprezentanţilor DGASMB, 31 de persoane care refuză constant adăpostirea sunt deja monitorizate de echipele Direcţiei de Asistenţă Socială. Încă din data de 22 februarie, echipe mobile ale DGASMB distribuie ceai şi supă caldă în zone cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost. Am solicitat de asemenea ASSMB să pasigure locuri suficiente în cele 19 spitale pe care le are în administrare, astfel încât să fie pregătiţi să primească, dacă este necesar, persoanele fără adăpost care au nevoie de îngrijiri medicale şi reamintesc faptul că Municipalitatea a pus la dispoziţia cetăţenilor un Telverde 0.800.800.868 pentru sesizări, avarii, RADET etc. Totodata, fac un apel către bucureşteni să sesizeze la acest număr de telefon, dar şi la numărul 021/9524 prezenta pe stradă sau în scările blocurilor a persoanelor fără adăpost pentru ca acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la centrele sociale ale Capitalei”. a precizat Gabriela Firea, conform unui comunicat de presă.
În prezent, în adăpostul pentru femei, bărbaţi şi familii de la Pallady, care are o capacitate de 500 de locuri, sunt cazate 439 de persoane, iar la adăpostul din str. Viilor, au fost cazate 42 de persoane. A fost suplimentat cu 25 de locuri adăpostul de urgenţă pentru bărbaţi de la Berceni – şos. Berceni nr 12-, în spatele spitalului de geriatrie Sf Luca).
Referitor la acţiunile operatorilor de deszăpezire, în toate sectoarele Capitalei sunt pregătite să acţioneze: 1.039 de utilaje dintre care 671 aparţin operatorilor de deszăpezire, iar restul de 368 aparţin instituţiilor subordonate Primăriei Municipiului Bucureşti; 4.448 operatori manuali dintre care 2.692 sunt angajati ai firmelor de deszăpezire, iar 1.756 ai instituţiilor subordonate Municipalităţii; există un total de 21.429 tone stoc de material antiderapante.
Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, operatorii de salubritate au împrăştiat materiale antiderapante în zona rampelor, pantelor, podurilor, în staţiile RATB şi în principalele intersectii. Traficul rutier se desfăşoară în conditii normale de iarnă.
Operatorii au comunicat că s-a acţionat cu 281 de utilaje după cum urmează:
Sectorul 1: – 39 utilaje
Sectorul 2: – 46 utilaje
Sectorul 3: – 40 utilaje
Sectorul 4: – 84 utilaje
Sectorul 5: – 36 utilaje
Sectorul 6: – 36 utilaje
Primarul General, Gabriela Firea: „Atrag atenţia operatorilor din toate sectoarele Capitalei că este necesar să aplice în continuare tratamente cu materiale antiderapante de câte ori este necesar, în special în rampe, pante, poduri, pe parcursul zilei, dar în special pe parcursul nopţii, când scad temperaturile. Totodată, dacă vremea o va impune, utilajele firmelor de deszăpezire trebuie să fie dispuse în puncte fixe, în toate sectoarele Capitalei, astfel încât să poată acţiona cât mai eficient. Solicit în mod expres operatorilor de deszăpezire să acţioneze constant atât pe arterele principale cât şi pe cele secundare, pe troture şi pe aleile dintre blocuri. Este foarte important să se facă tratamente repetate cu materiale antiderapante, astfel încât maine, fiind luni, toţi bucureştenii să ajungă fără probleme la serviciu. Am cerut tuturor factorilor responsabili din cadrul Primăriei Capitalei să ia toate măsurile pentru toaletarea copacilor care por reprezenta un pericol din cauza zăpezii sau îngheţului.
Reprezentanţii Direcţiei de Control din cadrul Primăriei Capitalei se vor afla pe teren permanent, pentru a verifica activitatea operatorilor de deszăpezire. Reamintesc faptul că agenţilor economici şi asociaţiilor de proprietari le revine obligaţia de a îndepărta zăpadă şi poleiul din faţa imobilelor”.
Edilul şef a solicitat ca în această perioada ENEL, Apa Nova, Distrigaz şi RADET trebuie să aibă efective sporite pentru a interveni prompt, pentru a verifica ceea ce se întâmplă în teren şi pentru a ţine legătura cu dispecerii, dar şi să fie pregătiţi pentru eventuale acţiuni de deszăpezire în zonele pe care le administrează, iar RATB să suplimenteze numărul mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu, astfel încât bucureştenii să nu aştepte mult timp în staţii, să se asigure ca refugiile şi staţiile sunt curăţate de zăpadă şi că s-au aplicat tratamente cu materiale antiderapante.