Măsurile de ordine publică luate în ziua protestului organizat de Călin Georgescu, în fața sediului CCR. Ce a anunțat Jandarmeria Capitalei
Vineri, pe 10 ianuarie, a fost anunțat că va avea loc un protest organizat de Călin Georgescu, în fața sediului Curții Constituționale a României.
Jandarmeria Română a anunțat că protestul lui Călin Georgescu la CCR nu este autorizat.
„Subliniem importanța unui dialog și a unei bune colaborări între organizator și reprezentanții acestuia, participanți și forțele de ordine”
Astfel că Direcţia Generală de Jandarmi ‘General de divizie Constantin Anton’ a Municipiului Bucureşti a transmis un comunicat cu privire la măsuri de ordine și siguranță publică pentru protestul care va avea loc vineri.
“Pentru vineri, 10 ianuarie 2025, începând cu ora 10:00, s-a făcut un îndemn în spațiul public pentru prezența unui număr mare de persoane în proximitatea sediului Curții Constituționale a României, în vederea depunerii unor cereri pentru revizuirea Hotărârii C.C.R. privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Subliniem faptul că organizatorul acestei manifestații nu a urmat procedura prevăzută de Legea nr. 60/1991 (*republicată*) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru declararea prealabilă a adunării publice, astfel că desfășurarea acesteia se va face în afara cadrului legal în vigoare.
Cu toate acestea, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru a asigura ordinea publică şi protecţia participanţilor la adunarea publică susmenționată.
În acest context, subliniem importanța unui dialog și a unei bune colaborări între organizator și reprezentanții acestuia, participanți și forțele de ordine, în vederea desfășurării acesteia fără riscuri în planul ordinii și siguranței publice.
Insistăm ca organizatorul și reprezentanții acestuia, respectiv participanții la această adunare publică nedeclarată și neasumată, să colaboreze permanent cu forțele de ordine prezente pe traseele de afluire/defluire, respectiv cu cele de la locul desfășurării adunării publice, colaborarea propusă fiind o condiție de bază pentru desfășurarea manifestației fără incidente.”, a transmis Jandarmeria Capitalei.
„Jandarmeria Capitalei va avea echipe de dialog cu veste inscripționate, de culoare albastră”
Direcţia Generală de Jandarmi ‘General de divizie Constantin Anton’ a mai precizat că la fața locului vor fi prezenți jandarmi și a evidențiat obligațiile pe care organizatorul protestului și participanții le au.
„Facem precizarea că, la locul de desfășurare a activității, Jandarmeria Capitalei va avea echipe de dialog cu veste inscripționate, de culoare albastră, care au rolul de asigura dialogul permanent cu organizatorii și participanții la această adunare publică. De asemenea, evidențiem obligațiile pe care organizatorul și participanții le au potrivit prevederilor art. 12 și art. 13 din Legea nr. 60/1991 (*republicată*) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare”.
„Recomandăm participanţilor să nu vină cu bagaje sau genţi voluminoase”
“Jandarmeria Capitalei recomandă persoanelor care vor participa la această manifestație, dar şi celorlalţi cetăţeni, să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură și să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi, dacă observă persoane care au un comportament antisocial.
De asemenea, din raţiuni de siguranţă publică, recomandăm participanţilor să nu vină cu bagaje sau genţi voluminoase.
Totodată, în conformitate cu prevederile legii anterior menționate, participanții la adunările publice trebuie să respecte recomandările făcute de organizator, împuterniciții acestuia sau organele de ordine, să se abțină de la acțiuni de natură a împiedica desfășurarea normală a adunărilor publice și să nu incite la asemenea acțiuni prin viu grai sau alte mijloace audiovizuale.
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, este interzisă şi constituie infracţiune participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora.
Mai facem precizarea că, în conformitate cu prevederile art. 26, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 60/1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, cu modificările și completările ulterioare, organizarea sau participarea la contramanifestații desfășurate în același timp și în același loc cu alte adunări publice, indiferent de modul lor de exprimare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 5.000 de lei.
În situația apariției unor persoane sau grupuri de persoane cu comportament agresiv, rugăm organizatorul și participanții de bună-credință să se delimiteze de acțiunile acestora și să indice de îndată zona lor de manifestare forțelor de ordine prezente la fața locului, în vederea luării măsurilor legale care se impun.
Subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 din O.U.G. nr. 31 din 2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, cu modificările și completările ulterioare, fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2, lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
Sub un alt aspect, în conformitate cu prevederile art. 11 din Hotărârea de Guvern nr. 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, efectuarea de zboruri cu aeronave civile fără pilot la bord (tip dronă) deasupra municipiului București, fără deținerea autorizațiilor, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 40.000 de lei.
Ca măsură preventivă, pentru descurajarea și probarea eventualelor fapte antisociale care pot periclita caracterul pașnic al adunărilor publice, jandarmii vor efectua fotografii și filmări operative pe tot parcursul desfășurării evenimentelor, cu mijloacele tehnice din dotarea unității, conform cadrului legal în vigoare.
Jandarmeria București va asigura protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni să fie responsabili și îi asigurăm că siguranța lor este prioritatea noastră.”, a mai transmis Jandarmeria Capitalei.