Măsuri speciale pentru protecția păstrăvilor pe caniculă: „Păstrăvul este iubitor de apă rece, oxigenată, dacă valul de căldură va persista, evident că îl va afecta”
Administratorii Păstrăvăriei Luna Bâscii au anunțat oxigenarea suplimentară a apei din bazine pentru a evita îmbolnăvirea sau moartea păstrăvilor curcubeu în contextul temperaturilor caniculare, transmite Agerpres preluată de G4Media.
Tone de păstrăv pentru consum la Păstrăvăria Lunca Bâscii
La Păstrăvăria Lunca Bâscii sunt produse și valorificate tone de păstrăv pentru consum. Este gestionată de Direcția Silvică Buzău, prin Ocolul Silvic Cislău.
„Creştem în mod tradiţional păstrăv curcubeu, în momentul de faţă apreciez că avem undeva la 4 tone de peşte de diverse dimensiuni. Avem nişte bazine în care apa circulă permanent, patru bazine de mari dimensiuni, trei bazine circulare şi opt bazine drepunghiulare, betonate cu o suprafaţă între 20 şi 60 mp. Am avut perioade călduroase, dacă îmi amintesc bine în anul 2007 când au fost înregistrate peste 40 de grade Celsius dar nu perioade atât de lungi. În acest context avem câteva măsuri speciale…Spre exemplu săptămâna trecută scăzuse nivelul apei, am avut noroc de o ploaie care a refăcut rezerva de apă” a declarat şeful Ocolului Silvic Cislău, George Tăicuţu, pentru Agerpres.
Măsuri speciale pentru protecția păstrăvilor
Administratorii păstrăvăriei au luat mai multe măsuri pentru protejarea culturilor de păstrăv pe fondul temperaturilor caniculare.
„În momentul de faţă avem nişte dispozitive care oxigenează apa, punem plase de umbrire când temperatura apei depăşeşte 18 grade Celsius, reducem furajarea sau o sistăm, oxigenăm suplimentar. Este o chestiune îngrijorătoare seceta. În momentul de faţă nu sunt probleme dar există perspective să scadă debitele de apă, am luat în calcul să facem şi foraje suplimentare, pentru a suplimenta debitul de apă, deocamdată suntem la nivelul de sus. Păstrăvul este iubitor de apă rece, oxigenată, dacă valul de căldură va persista, evident că îl va afecta. Căldura o să determine lipsa oxigenului, peştele nu o să mai acumuleze în greutate, se poate ajunge şi la mortalitate din pricina lipsei de oxigen în apă”, a mai spus George Tăicuțu.