Pentru reluarea activităților de antrenament, în contextul trecerii de la starea de urgență la starea de alertă impusă pe fondul pandemiei de coronavirus, sportivii trebuie să respecte unele măsuri impuse de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, printr-un ordin comun publicat în Monitorul Oficial.
În contextul măsurilor impuse în perioada stării de alertă, fiecare structură sportivă ca asigura o persoană de contact responsabilă cu organizarea și coordonarea aplicării protocoalelor stabilite și va fi stabilită o listă a personalului a cărei prezență este absolut necesară pentru pregătirea și derularea sesiunilor de antreneamente și activităților sportive.
Fiecare echipă sau lot sportiv va trebui să folosească o bază proprie de cantonament sau o locație în uz exclusiv.
Mai mult, înainte de intrarea în cantonament, toate persoanele sunt obligate să dea o declarație pe propiria răspundere privind luarea la cunoștință și respectarea regulilor dispuse în ordinul redat de autorități, iar medicul echipei sau lotului sportiv va fi implicat în asigurarea sănătății și securității în muncă.
Sportivii și celelalte persoane necesare pregătirii sportive au obligativitatea de a se izola 14 zile la domiciliu, împreună cu persoanele cu care locuiesc, înaintea reluării antrenamentelor.
În cazul în care aceștia aleg să nu se izoleze, vor fi testați pentru Covid-19 de trei ori, respectiv la intrarea în baza de cantonament, în ziua a 7-a și în ziua a 14-a. Aceștia vor desfășura antrenamente individuale sau în grupuri de cel mult 4 persoane și nu își pot schimba compenența pe parcursul celor două săptămâni.
În cazul în care una din persoane prezintă simptome trebuie să anunțe telefonic înainte ca aceasta să ajungă la baza de antrenament.
Toți participanții la activitatea de antrenament vor avea la dispoziție dezinfectanți pentru mâini, în locuri vizibile.
De asemenea, toate echipamentele și spațiile utilizate vor fi curățate și dezinfectate după fiecare antrenament.
Prezenta membrilor personalului în zona vestiarului trebuie să fie cât mai limitată, iar în primele 14 zile de cantonament, utilizarea acestui spațiu este interzisă.
Autoritățile române au anunțat o serie de măsuri ce trebuie respectate după data de 15 mai. Între acestea se numără distanțarea socială, purtarea măștii de protecție și părăsirea localității doar în scopuri precise.
Mai exact, românii nu mai au nevoie de declarația pe proprie răsundere pentru a putea ieși din locuințe, însă purtarea măștilor de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun este obligatorie.
Pe de altă parte, măsura potrivit căreia nu se permite formarea de grupuri mai mari de trei persoane rămâne în vigoare.
Bisericile s-au redeschis, iar slujbele vor putea fi ținute afară, cu păstrarea distanței fizice rezonabile.
De asemenea, saloanele de înfrumusețare s-au redeschis odată cu încetarea stării de urgență. Dezinfectarea spațiilor, echipamente de protecție sau chiar separatoare pentru scaunele clienților sunt câteva dintre elemtentele care se regăsesc în măsurile pe care managerii saloanelor de înfrumusețare au decis să le aplice.
În anumite saloane de înfrumusețare, se pare că dezinfectarea se va face după fiecare client în parte, fapt ce ar urma să conducă la o scăderea a numărului de programări.