Măsuri luate de Primăria Sectorului 4 pentru desfășurarea anului școlar în bune condiții sanitare: Sute de mii de măști și teste, substanțe pentru dezinfecție, separatoare din plexiglas (FOTO)

Publicat: 03 09. 2020, 16:04

Primăria Sectorului 4 a anunțat că a cumpărat măști de protecție pentru copii și profesori, substanțe pentru dezinfecție, separatoare din plexiglas și teste pentru depistarea infecției cu coronavirus pentru toți copiii și întreg personalul școlilor din sector. Toate vor ajunge în unitățile de învățământ înainte de 14 septembrie.

Chiar de joi, 3 septembrie, spre școli vor fi distribuite 1.300 de truse sanitare, conținând dezinfectant pentru mâini, servețele dezinfectante pentru igienizarea suprafețelor comune, dar și produse și materiale de curățenie, săpun lichid antibacterian și prosoape de hârtie

Primăria a mai cumpărat 64.000 de măști din material textil, adaptate categoriilor de vârstă și alte 100.000 de măști de unică folosință vor ajunge la elevii și la personalul din școli și licee.

Dat fiind că s-ar putea ajunge și la situația în care să se urmeze cursurile de la distanță, online, au fost achiziționate și 5.000 de tablete.
În caz de suspiciune de infectare cu coronavirus, elevii și profesorii se pot testa gratuit.

Primăra Sectorului 4 a mai anunțat că sălile de clasă au fost reconfirgurate, pentru a putea fi păstrată distanța între elevi. Tot pentru protecția lor, au fost montate separatoare din plexiglas pe bănci și au fost create circuite separate.

„Toate aceste măsuri speciale, menite să prevină și să reducă la maximum riscul îmbolnăvirilor cu COVID-19, odată cu începerea noului an școlar, se regăsesc în „Regulamentul privind măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-COV 2 pentru anul școlar 2020-2021 la nivelul Sectorului 4 al Municipiului București”, aprobat în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență și care conține elementele de bază ce trebuie respectate atât de copii, cât și de părinți și de cadrele didactice, începând de la intrarea în școală și până la ieșirea pe poarta instituției de învățământ, pentru ca elevii și profesorii să fie în siguranță la școală, dar și acasă alături de familiile lor”, se arată într-un comunicat oficial.

Regulamentul include și condițiile în care o școală se închide.

Cadrele didactice au și ele, însă, o serie de îndatoriri: trebuie să-i instruiască pe copii în sensul respectării măsurilor de igienă, a regulilor de distanțare fizică și să se asigure că toate aceste măsuri vor fi respectate.

De asemenea, ele trebui să țină în permanență legătura cu părinții/reprezentanții legali ai copiilor. În caz de febră mai mare 37.30C, tuse, dureri în gât, dificultate în respirație sau simptomatologie digestivă aceștia nu trebuie să-i trimită la școală.

La rândul lor, părinții/reprezentanții legali au obligația să le explice copiilor cum și de ce se poartă măștile, că nu trebuie să atingă suprafețele comune precum balustradele sau mânerele ușilor și că trebuie să păstreze o distanță de un metru față de colegi.

“Am realizat un set de reguli după care vor funcționa școlile și liceele, astfel încât fiecare dintre noi să știe clar ce are de făcut, pentru că numai în echipă putem să funcționăm și să depăsim acestă pandemie. Trebuie să colaboram, atât instituțiile statului, autorități centrale și locale, părinți, profesori, copii, iar în acest regulament avem trecute foarte clar responsabilitățile pe care fiecare dintre noi le are. În fiecare clasă vom avea un kit sanitar, ce va în permanență completat, care cuprinde biocide, săpun dezinfectant, măști pentru toti copiii. Fiecare școală va avea separatoare din plexiglas și nebulizatoare. De asemenea, avem deja achiziționate tablete, care vor fi folosite doar din dispoziția Inspectoratului Școlar al Sectorului 4, care va direcționa copiilor aceste tablete, în funcție de scenariului cu care ne-am putea confrunta. Tabletele vor funcționa precum cărțile din bibliotecă, urmând a fi returnate după depășirea situație de criză și putând fi folosite și de alți elevi”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Acesta a mai precizat că pot fi utilizate, la nevoie, 200.000 de teste PCR.

„Din colaborarea pe care Sectorul 4 o are cu municipalitatea, am primit asigurarea ca fiecare școală va avea un cadru medical, care să asigure triajul”, a mai precizat primarul.