EXCLUSIV ONLINE // Ministerul Sănătății a pus în alertă 5 județe din țară, după ce în Ucraina s-au înregistrat cazuri de diferie, considerată eradicată la nivel mondial. În județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea, aflate la graniță cu Ucraina, s-au dispus măsuri urgente pentru a evita cazurile de îmbolnăvire. Sun vizați în special copiii care nu au făcut încă vaccinul DT.
’’Vaccinarea este cea clasică, inclusă în programul național de imunizare care începe de la vârsta de 2 luni de viață și care ajunge până la adânci bătrâneți, pentru că după vârsta de 14 ani fiecare adult ar trepui să facă un rapel pentru difterie și tetanos din 10 în 10 ani. Vaccin există și se găsește la Direcțiile de Sănătate Publică, ce sunt în legătură cu medicii de familie. În momentul de față ținând cont că există această alertă din Ucraina cu privire la difterie și știind că difteria este o boală cu transmitere în principal aerogenă dar poată să pătrundă și prin leziuni cutanate, deci crește gradul de imporanță a acestei boli, evident că se va trece la reverificarea listelor celor care sunt vaccinați. Este hexavalentul sau este și varianta cu tetravalent, depinde vârsta”, a declarat Adrian Streinu Cercel pentru B1.ro.
Despre cum putem să ne dăm seama dacă am intrat în contact cu această bacterie medicul spune că nu este foarte ușor de identificat.
”Diferia este o chestie complicată pentru că are o incubație relativ lungă, între 2 și șase zile după care apare un episod care nu este foarte zgomotos adică cu ceva febră 37 cu 5 până în 38, cu ceva dureri în gât, după care încep să apară formele toxice, afectare cardiacă, neurologică, musculară. Sper să nu ajungem acolo și să nu fie nevoie să punem un astfel de diagnostic. Cam 20-25 la sută din cazurile de difterie declarată sunt însoțite din păcate de decese și aceste decese apar datorită formelor toxice care apar în cadrul difteriei. Difteria este o angină cu false membrane care pot să ducă la obstrurarea căilor respiratorii și respectiv la sufocarea pacientului. Acum sunt cazuri de difterie și în Marea Britanie, adică acolo unde nu există o acoperire vaccinală foarte bună, adică spre 95 la sută, apar astfel de lucruri. Din cauza campaniilor anti-vaccinare s-a ajuns la astfel de situații’’
În Europa se mai întâlnesc astfel de cazuri pentru că la nivel mondial difteria nu a fost eradicată.
”Este o bacterie care este strict umană, se găsește la purtători, în momentul de față sunt cunoscute 5 zone în lume, printre care India, Indonezia, Bolivia, care sunt cu rată mare de portaj a acestei bacterii și ca atare prin circulația liberă a persoanelor poate să se distribuie această bacterie dintr-o parte în alta fără nici o problemă’’.
Direcțiile de Sănătate Publică au luat deja primele măsuri iar vaccinurile au ajuns la medicii de familie.
”Imediat ce am primit înștiințarea de la Institutul Național am semnalat situația către toți furnizorii de servicii medicale de pe teritoriu, către medicii de familie care au în atribuții creșterea vaccinare, identificarea copiilor nevaccinați și vaccinarea lor precum și semnalarea persoanelor care călătoresc în Ucraina și se prezintă cu afecțiuni compatibile cu astfel de patologie, iar către unitățile sanitare că pot să apară astfel de situații’’, a declarat pentru B1.ro Alecu Irina, șef epidemiolog al DSP Botoșani.
Aceleași măsuri s-au luat și la Satu-Mare unde s-a cerut și ajutorul primarilor pentru a mobiliza populația.
’’Am luat legătura cu primarii din unitățile administrativ teritoriale să sprijine activitatea medicinei de familie prin mobilizarea copiilor care ar trebui și sunt restanțieri cu doze de vaccin. Adulții se consideră că sunt imunizați, această boală se consideră că este o boală eradicată la nivelul Europei tocmai pentru că noi adulții am fost vaccinați. Dacă adulții doresc să călătorească în zone cu risc se adresează cabinetelor de vaccinologie sau de medicină de familie, dar ei trebuie în mod legal să își procure încă o doză de imunizare cu vaccin’’, a declarat Marina Mihai, director DSP Satu-Mare.
Singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal, este vaccinarea specifică, mai anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat.