CORONAVIRUS | Reguli pentru călătoria cu mijloacele rutiere de transport în comun în perioada stării de alertă
Măsuri de siguranță împotriva răspândirii noului coronavirus în mijoacele rutiere de transport în comun au fost stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii, în contextual trecerii, pe 15 mai, de la starea de urgență la starea de alertă și al relaxării măsurilor.
Astfel că, ordinul nr. 984/829/15.05.2020, publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, cuprinde reguli atât pentru pasageri cât și pentru companiile aeriene.
Măsuri de protecție în mijloacele rutiere de transport în comun
Conform documentului, la urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluții dezinfectante, iar curățenia și dezinfecția mijlocului de transport se va efectua obligatoriu înainte de placarea în cursă.
Totodată, va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecție și, de asemenea, oamenii au obligația de a purta mască pentru accesul bordul vehiculelor de transport, precum și pe toată durata călătoriei.
”Spațiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacțiunea socială”, menționează Ministerul Transporturilor.
Conducătorii mijloacelor de transport au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane, respectiv șoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului.
La îmbarcare sau debarcare, pasagerii vor respecta o distanță de siguranță minimă unul față de celălalt. Iar pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși.
Pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale.
Măsuri de protecție împotriva coronavirusului în taxiuri și transport alternativ
În cazurile taxiurilor, sau companiilor de transport alternativ, transportul pasagerilor se efectua doar pe locurile din spate, iar spațiul dintre conducătorul auto și pasageri va fi delimitat.
De asemenea, conducătorul auto va fi dotat cu măști și dezinfectant de tip biocid și pasagerii au obligația de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecție și de a purta masca de protecție la urcarea în vehicul și pe toată durata călătoriei.
”Utilizarea mănușilor de către șofer în cazul mânuirii bagajelor clientului sauinteracțiunii cu alte persoane (agenți control, etc.) este obligatorie precum și dezinfectarea mâinilor, după îndepărtarea mănușilor într-o pungă special destinată”, potrivit ordinului.
Igienizarea și dezinfectarea interiorului autoturismului este obligatorie în fiecare zi, iar plățile electronice vor fi utilizate cu precădere.
Măsuri de protecție în alte mijloace de transport în comun
De asemenea, regulile din domeniul transportului feroviar s-au modificat, controlorul având obligaţia doar să vizualizeze biletul de călători, fără să-l atingă, iar vânzarea biletelor online fiind promovată.
Mai mult, garniturile de tren vor fi salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă, iar lucrătorii din transportul feroviar vor trebui să fie dotați cu măști și mănuși.
Ca și în cazurile stațiilor de metrou, în gară, periodic vor fi făcute anunțuri semnalizate distinct cu sfaturile necesare referitoare la noul coronavirus.
În metrou, în interiorul trenurilor vor exista semne de culoare verde care vor indica locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa minimă între pasageri.
Pe de altă parte, în aeroport au fost asigurate covoare cu soluţie dezinfectantă, dar și dozatoare cu dezinfectant în special la intrarea în terminale şi în zona porţilor de îmbarcare.