Opt cele mai importante măsuri anunțate de autoritățile române odată cu ieșirea din starea de urgență

Publicat: 15 05. 2020, 07:05
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile române au anunțat o serie de măsuri ce vor trebui respectate după data de 15 mai, când România iese oficial din starea de urgență impusă pe fondul pandemiei de coronavirus. Între acestea se numără distanțarea socială, purtarea măștii de protecție și părăsirea localității doar în scopuri precise.

Măsurile anunțate de autorități după ieșirea din starea de urgență

Relaxarea restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus va fi făcută gradual. Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat încă din a doua jumătate a lunii aprilie că România iese din stare de urgență la data de 15 mai , făcând precizarea că vor fi în continuare câteva măsuri de respectat.

”Relaxarea va fi făcută în paşi, nu va fi făcută deodată, pentru că specialiştii ne spun că virusul nu dispare. Măsurile de relaxare vor fi graduale. La început vor fi posibile activităţi cu risc mic de contaminare cu acest viru”, spunea șeful statului.

Președintele Iohannis a mai precizat că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi responsabilitatea va reveni fiecăruia dintre români.

Nu va mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru ieșirea din locuință

Potrivit autorităților, începând din 15 mai, după ce se termină starea de urgență, românii nu vor mai avea nevoie de declarația pe proprie răsundere pentru a putea ieși din locuințe.

Măștile de protecție, o măsură obligatorie după data de 15 mai

Așa cum precizam, după 15 mai, România iese din starea de urgență impusă pe fondul pandemiei de coronavirus și astfel se va renunța la restricțiile privind deplasările individuale în spațiile publice. Totuși rămân în vigoare mai multe rmăsuri pe care oamenii trebuie să le respecte în continuare. Una dintre aceste măsuri anunțate de autoritățile române după ieșirea din starea de urgență este purtarea măștilor de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

”Una dintre măsuri este cea cu masca de protecție. Am decis ca după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, când această pandemie va fii sub control și nu mai există riscul infectării”, spunea Klaus Iohannis încă din 21 aprilie.

Nu sunt permise grupurile mai mari de trei persoane

Regulile de distanțare socială rămân de actualitate și după ce România iese din starea de urgență. Astfel, măsura potrivit căreia nu se permite formarea de grupuri mai mari de trei persoane rămâne în vigoare.

Se înțelege astfel că distracția cu prietenii este amânată.

„Anunţul preşedintelui este clar. Se vor elimina restricţiile la libera circulaţie. Cetăţenii se vor putea mişca liber, vor putea ieşi din casă. Această măsură se aplică tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor de peste 65 de ani. Sigur că vor trebui respectate nişte reguli, reguli de distanţare fizică, să nu stea în grupuri mai mari de 3 persoane, să poarte mască. Să poarte măşti la birou, spații comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă”, a declarat Ludovic Orban pentru B1 TV.

Nu sunt permise competițiile sportive sau redeschiderea sălilor de sport

În concordanță cu măsura anunțată mai sus, autoritățile precizează că nu sunt permise jocurile sportive de echipă, adunarea de tineri pentru a face sport împreună în aer liber și, prin urmare, nici redeschiderea sălilor de fitness sau aerobic. De asemenea, restaurantele și terasele rămân închise.

Circulația între localități va fi condiționată și după 15 mai

Dacă în interiorul localității se va putea circula liber, deplasarea între localități va fi condiționată și după 15 mai.

„ Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios”, a fost anunțul Klaus Iohannis.

Școlile rămân închise și după data de 15 mai

O altă măsură anunțată de autoritățile române după ieșirea din starea de urgență este legată de școli. Potrivit acestora, elevii se vor reîntoarce la școală abia la toamnă. Doar elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor putea merge la școală câteva ore, pentru a se pregăti pentru examene.

Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie, elevii vor susține Evaluarea Națională începând din 15 iunie, în timp ceBacalaureatulva marca o premieră – probele scrise vor avea loc înaintea celor de competență, urmând să înceapă în 22 iunie.

Anisie a precizat că la examene nu va fi dată materia de pe semestrul al doilea, pentru că nu toți copiii au avut posibilitatea de a asista la lecțiile ținute online.

Aceasta a mai spus că materia de pe semestrul al doilea de anul acesta va fi recuperată în anul școlar viitor.

„Studenții își vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene”, a completat Anisie.

Se redeschid bisericile

Purtătorul de cuvânt alBOR, Vasile Bănescu, a precizat cum vor fi respectate regulile privind distanțarea socială în biserici după data de 15 mai. Slujbele vor putea fi ținute afară, cu păstrarea distanței fizice rezonabile

Astfel, accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană.

Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

Se redeschid saloanele de înfrumusețare

Saloanele de înfrumusețare urmează să se redeschidă după data de 15 mai, odată cu încetarea stării de urgență.

Dezinfectarea spațiilor, echipamente de protecție sau chiar separatoare pentru scaunele clienților sunt câteva dintre elemtentele care se regăsesc în măsurile pe care managerii saloanelor de înfrumusețare au decis să le aplice.

În anumite saloane de înfrumusețare, se pare că dezinfectarea se va face după fiecare client în parte, fapt ce ar urma să conducă la o scăderea a numărului de programări.