Cercetătorii italieni și români au ajuns la rezultate similare în încercarea de a crea echipamente necesare pentru lupta cu pandemia de coronavirus.
O echipăde ingineri italieniadaptează măștile folosite la snorkeling pentru a servi drept ventilatoare de urgență pe fondul cererii crescute de pandemia de coronavirus.
Cristan Fracassi și Alessandro Romaioli au văzut mai bine de3.000 de pacienți de coronavirusmurind din lipsavalvelor care îi conectează de obicei la aparatele respiratorii, scrie Evening Standard.
Ei au vizitat spitalul Chiari pentru a studia acest tip de valve și au făcut oreplica folosind o imprimantă3D.
“Primele încercări au eșuat, dar am făcut patru copii cu o imprimantă 3D din biroul nostru. Chiar dacăaceastăvalva arată ca o bucată de plastic obișnuită, e foarte complexă. Gaura prin care trece oxigenul e mai mică de un milimetru în diametru.Un medic le-a testat și a declarat că merg, așa că a cerut încă 100.Apoi câteva spitale au cerut copii, ceea ce i-a făcut pe ingineri să înțeleagă că supapele lor nu sunt universale. Ventilatoare diferitenecesită valve diferite. De aici a pornit conceptul cu masca de scufundare.Următoarea ideea a fost să modificăm o mască de scufundări existentă deja pe piață pentru a crea măști cu ventilatoare pentru spitalele care au nevoie.Într-un moment de criză trebuie să găsim o modalitate să ajutăm„,au declaratFracassai șiRomaioli pentru Sunday New York Times.
Similar, oechipă dela Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşia găsit o metodă de a înlocuimăștile chirurgicale.
Folosind tehnologia de printare 3D, măștile de snorkeling puteau fi transformate în măști de protecție pentru personalul medical care trateazăbolnavii de coronavirus.
Într-un mesaj postat pe Facebook, medicul spune că primele prototipuri vor ajunge la câteva spitale mari din Iași marți la prânz pentru testare.
”La #FabLabIasi, în cadrul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” Iași, se întâmplă lucruri bune: echipa Iris Robotics a răspuns prompt la inițiativa Gemini CAD Systems de a proiecta și produce prin printare 3D un adaptor cu cartuș filtrant prin care măștile de snorkeling pot fi transformate în măști de protecție pentru personalul medical care interacționează direct cu bolnavii COVID-19.
Primele prototipuri vor ajunge la câteva spitale mari din Iași astăzi la prânz pentru testare. Dacă medicii le vor considera de ajutor, partenerii din acest proiect vor putea livra circa 100 de bucăți în două zile. Cantitatea va putea fi ulterior extinsă. Măștile sunt refolosibile, dezinfectabile, cu cartușul de filtrare înlocuibil. Vă ținem la current.”, a transmismedicului Bogdan Iliescu.