Măștile de protecție devin obligatorii din 15 mai. Care este acum prețul acestora

Măștile de protecție devin obligatorii din 15 mai. Care este acum prețul acestora
Foto: pixabay.com

Din 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, când pandemia va fi sub control și nu mai există riscul infectării. Autorităţile spun că vor furniza măşti pentru categoriile vulnerabile şi, deasemenea, vor plafona preţurile la unele din tipurile de măşti de pe piaţă.

Iată care sunt principalele tipuri de măşti de pe piaţă şi preţurile orientative la care pot fi achiziţionate. Reamintim şi că potrivit studiilor, unele măşti protejează mai mult decât altele şi pot fi purtate o perioadă limitată de timp, după care trebuie schimbate.

Masca chirurgicală.Popularele măşti albastre, chirurgicale, la set de 50 bucăţi, se găsesc cu preţuri între 112, 79 lei(în medie – 2,25 lei bucata) şi 259 lei (5,18 lei bucata). Sunt acele tipuri de măşti pentru care statul va plafona preţul în jur de 2 lei plus TVA.

Mască tipFFP2 KN95, 4 straturi. Setul de5 buc. 64,99 lei.Set 20 bucati -239,99 lei

Mascăde protecţie KN95 FFP2 în 4 straturi, între 24 lei şi 36lei bucata

Mască tip KN95, set de 5 bucăţi, 148 lei

Mască tipFFP1 cu supapă, 48 lei

Mascăde protectie respiratorie FFP1S, 35,1 lei bucata

Măştile de pânză în mai multe straturi au preţuri foarte variate dela 3, 5, 12 şi 20 lei. Cumpărate în seturi de 5 sau 10 bucăţi pot ajunge la un preţ mai avantajos.

Protecţia e vitală

De ce este vital să ne protejăm nasul şi gura? Pentru că fix în aceste arii cu ţesut mucos (gură-nas-ochi) avem receptori care favotizează lipireacoronavirusului. De aici şi până la căile respiratorii nu e decât un pas, care poate fi evitat prin măsuri de prevenţie.O mască, indiferent de calitatea ei, reduce semnificativ şansele de infectare.

Măştile oferă o protecţie diferită în funcţie de gradul lor de sofisticare. Dacă cele de tipul N95 filtrează 99% din impurităţi, măştile chirugicale scad protecţia până la 25% la inhalare şi 50% la emiterea de particule infestate în mediu.

Măştile din pânză oferă o protecţie de 33% la inhalare şi 90% la emitere, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

Cifrele coronavirusului

Pandemia deCOVID-19este în continuă extindere și afectează în acest moment 210 state și teritorii din toată lumea. Numărul persoanelor testate pozitiv pentru infecția cu noulcoronavirusa depășit 2,7 milioane, dintre care peste 58.400 de pacienți se află în stare critică. Bilanțul deceselor, la nivel mondial, a ajuns la 194.605. Pe de altă parte, de la debutul pandemiei aproape 774.000 de pacienți s-au vindecat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`