Coronavirus | Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise devine obligatorie în județul Prahova, începând cu 1 august

Publicat: 30 07. 2020, 17:23
Foto: Hepta

Masca de protecție purtată în spaţii deschisepentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus va devenide la 1 august, obligatorieîn județul Prahova. Hotărârea a fost luată joi, 30 iulie2020, într-o şedinţă a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. Măsura se impune din cauza creșterii accelarate de infectări cu SARS-CoV-2din ultima perioadăşi îi vizează pe toţi cei care locuiesc sau circulă pe teritoriul judeţului.

Unde și când trebuie purtată masca de protecție în spațiile deschise din judetul Prahova

Purtarea măştii, astfel încât să acopere nasul şi gura, va fi obligatorie, în spaţii publice deschise(târguri, zonele de aşteptare, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00. Singurii care fac excepție de la purtarea măștiisunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, se arată în comunicat.

În funcţie de evoluţia situaţiei,este posibil să se prelungeascăintervalul orar pentru purtarea obligatorie a măştii în spaţiile deschise și să se limiteze programului de lucru la terase, cluburi, baruri, precum şi al altor operatori de profil, a transmis Instituţia Prefectului Judeţul Prahova

Până acum, purtarea măștii de protecție în spații deschise a devenit obligatorie în Vâlcea, Dâmbovița, Argeș, Galați și în Municipiul Alexandria.

Masca de protecție, obligatorie de la 1 august în anumite locații și în anumite intervale orare

Reamintim că, în contextul pandemiei de coronavirus și a creșterii cazurilor alarmante din România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărâtimpunerea obligativității măștilor în anumite locații și în anumite ore.

Mai precis, prin Hotărârea numărul 37 din 28 iulie, se instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

Măsura vizează pieţele, parcurile, locurile de joacă sau de antrenament sportiv, falezele, zone de agrement în aer liber, staşiile mijloacelor de transport în comun, în măsura în care sunt aglomerate, iar autorităţile locale decid că se impune purtarea măştii.

Ce spun specialiștii despre purtarea măștii în spațiile publice deschise

Specialiștii precizeazăcă o astfel de măsură impusă în zonele cu transmitere comunitară a noului coronavirus este singura metodă de profilaxie și insistă asupra importanței respectării regulilor de către cetățeni.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Se întâmplă acum”, moderată de Tudor Barbu, medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală a atras atenția asupra faptului că situația epidemiologică din România ”nu este deloc bună”, iar comparațiile făcute până acum între noul coronavirus și virusul gripal nu au fost de mare ajutor.

”Eu cred că o astfel de măsură trebuie luată în focare, pentru că trebuie să ai o justificare atunci când recomazi această modalitate de purtare a măștii. Este o măsură care, până la urmă, trebuie să ducă la limitarea transmiterii infecției, pentru că, în acest moment, în anumite județe și în București avem transmitere comunitară care duce în fiecare zi la un număr crescut de cazuri pozitive. Prin urmare, cred că măsurile trebuie luate acolo unde numărul de cazuri este crescut. Eu cred că este necesară o astfel de măsură pentru că, în acest moment, este singura metodă de profilaxie. (…) Indiferent unde suntem, dacă suntem în țară sau în afară, regulile trebuie să le respectăm pentru protecția noastră, pentru că am văzut că situația nu este deloc bună. Toate comparațiile pe care le-am avut și am încercat să le facem cu virusul gripal nu ne-au ajutat”, a afirmat Beatrice Mahler.