Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în spațiile publice deschise aglomerate din județul Gorj
Masca de protecție devine obligatorie și în zonele deschise aglomerate din județul Gorj, din cauza creșterii accelerate a numărului de infectări din ultima perioadă.Hotărârea a fost adoptată, vineri, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Zonele în care oamenii trebuie să aibă nasul și gura acoperite sunt: pieţele,parcările din apropierea pieţelor,staţiile mijloacelor de transport în comun,zonele de promenadă, zona de centru şi parcurile din municipiul Târgu-Jiu şi din oraşele și comunele din judeţul Gorj.
Ceicare desfăşoară activităţi fizice intense sau muncesc în condițiisolicitante (temperaturiridicate sau umiditate crescută) și minoriicu vârsta mai mică de 5 aninu sunt obligați să respecte această restricție, a mai decis CJSUGorj.
Mai mult decât atât,a fost suspendată organizareade târguri și bâlciuri cu ocazia sărbătorilor religioase.
Județele în care a intrat în vigoare purtarea măștii în aer liber
Numărul în creștere accelerată de infectări cu coronavirus determină autoritățile din tot mai multe județe să impună folosirea măștii de protecție și în spaţiile publice deschise. Fiecare Comitet Județean de Urgență are posibilitatea de a stabili această măsură, la propunerea Direcției de Sănătate Publică și în funcție de evoluția locală a epidemiei de coronavirus. Deocamdată, județele care au decis ca purtarea măștii să devină obligatorie și în spațiile publice deschise sunt: Argeș, Dâmbovița, Galați, Brașov, Vâlcea, Iași, Prahova, Buzău, Constanța, Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Arad, Botoșani și Gorj.De la mijlocul lunii mai, de când România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă, masca de protecție este obligatorie la nivel național în spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.
Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă masca de protecție
Persoanele surprinse fără mască în zonele unde aceasta este obligatorie riscă amenzi între 500 și 2.500 de lei.
„Este o măsură care, până la urmă, trebuie să ducă la limitarea transmiterii infecției, pentru că, în acest moment, în anumite județe și în București avem transmitere comunitară care duce în fiecare zi la un număr crescut de cazuri pozitive. (…) Eu cred că este necesară o astfel de măsură pentru că, în acest moment, este singura metodă de profilaxie. (…) Indiferent unde suntem, dacă suntem în țară sau în afară, regulile trebuie să le respectăm pentru protecția noastră”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală.
Bilanțul epidemiei de coronavirus în țara noastră a ajuns la 50.886 de infectări și 2.343 decese. Asta după ce 1.295 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 39 de pacienți COVID-19 au murit.