CORONAVIRUS | Masca de protecție, obligatorie și în Bacău. Care sunt județele din aceeași categorie

Publicat: 07 04. 2020, 11:11
Foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Președintele României,Klaus Iohannis,a decis, luni, prelungirea stării de urgență instituită pe 16 martie, cu încă o lună.

„Trebuie să vă avertizez că nu e momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu e momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei depinde de modul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile, evităm contactul și așa mai departe, e posibil să nu avem o creștere foarte mare. Altfel, e posibil să ajungem în scenarii cum am văzut în țările menționate.

E clar că nu suntem încă la vârful epidemiei și în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților”, a declarat șeful statului,

În încercarea de a stopa propagarea virusului COVID-19, autoritățile au recomandat populației limitarea ieșirilor din locuințe, pe cât posibil.

În cazul drumurilor absolut necesare, cetățenii suntn sfătuiți să poarte o mască de protecție. Desigur, se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura. Important este ca, după folosire, acestea să fie spălate şi călcate, pentru a asigura o protecţie sporită.

Începând de marți, purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie şi în Jud. Bacău.

„Este o decizie prin care limităm răspândirea comunitară a noului tip de coronavirus, în caz de tuse sau strănut. Ne protejăm şi pe noi, şi pe cei din jurul nostru. În cazul în care o persoană aflată într-un spaţiu public este infectată, dar nu prezintă simptome, purtarea unui mijloc de protecţie reduce riscul răspândirii”, declară prefectul Liviu Miroşeanu.

Astfel, judeţul Bacău devine al şaptelea judeţ din România care aplică acestă regulă. Până în prezent, masca de protecție a fost obligatorie în Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Suceava.

Și Premierul României a insistat că măsurile de restricție au fost impuse doar din dorința de a proteja sănătatea românilor și că, după ce criza va trece, totul va reveni la normal.

„Estimările sunt că vârful epidemiei va fi în perioada de după Paşte, în jur de 1 mai, 20 aprilie şi 1 mai. Sunt factori care pot înterveni, urmărim cu atenție şi încercăm să ne pregătim pentru diferitele situaţii”, a explicat Ludovic Orban.

În perioada imediat următoare, vor ajunge în România două milioane de măști, iar alte două milioane vor veni în jurul Paștelui.

Orbana ținut să reamintească faptul că, la începutul epidemiei, stocurile strategice ale țării erau goale, iar Guvernul pe care îl conduce a trebuit practic să înceapă pregătirile de la zero.

Pe 2 aprilie, România a primit 100.000 de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia, achiziție realizată prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar cu o zi mai târziu, alte 200.000 de măști din China, achiziție realizată de către UNIFARM SA.

Virgil Popescu a precizat că prima linie de producție este în Maramureș, unde se fabrică 150.000 de măști pe zi, în timp ce o altă fabrică de echipamente va fi la Galați.

Luni,România a sărit de pragul de 4.000 de infectări (4.057 de îmbolnăviri, din care 193 raportate în ultimul interval de 24 de ore)