Masa de Paște: Ciobanii din Olt spun că prețul cărnii de miel va ajunge la 30 de lei. Creștere cu 40% față de anul trecut
Ciobanii din județul Olt au anunțat că, de Paște, prețul cărnii de miel va fi mai mare cu 40% față de anul trecut. Afectați de scumpirile din ultima perioadă, aceștia nu mai pot comercializa carnea la prețul de anul trecut, deoarece trebuie să-și acopere cheltuielile de peste iarnă.
Astfel, un kilogram de carne de miel-tăiat va ajunge la 30 de lei, iar în viu-20 de lei pe kilogram. Crescătorii de ovine spun că meniul de Paște va fi mai scump din cauza majorării costurilor și a instabilității date de contextul actual, potrivit Rador, preluat de G4Media.
„Tot ce nu se vinde în țară, va merge peste hotare”
Președintele Crescătorilor de Animale din Slătioara-Olt, Traian Gârtan, a spus că se fac deja contracte pentru export cu 19-20 de lei, în viu.
„Tot ce nu se vinde în țară, va merge peste hotare, unde cererea este mare”, explică el.
Acesta este de părere că fermierul trebuie să-și scoată măcar investiția, de aceea nu mai poate vinde la prețul de anul trecut.
„Mieii sunt mari în acest an, pentru că Paștele este în aprilie și rasele sunt de carne, au o creștere mai rapidă”, a subliniat președintele Crescătorilor de Animale din Slătioara-Olt.
S-a scumpit și carnea de porc
Prețul porcului comercializat la poarta fermei în România a atins un record post pandemie. Față de anul trecut, prețul mediu pe kilogram a crescut cu 35%, ajungând la 2 euro. Tendința ascendentă a prețului a putut fi observată încă din jumătatea lunii februarie.
Pe 28 martie, suta de kilograme cacasa S a ajuns la 200,16 euro, fiind cea mai mare creștere din UE. Comparativ, prețul mediu european este de de 193 de euro 100 de kilograme, cu 16% mai mare față de anul trecut.
Pe plan local, pesta porcină, dar și majorarea costurilor în ceea ce privesc hrana animalelor, transportul și energia electrică, au condus la creșterea prețurilor produselor animale.