Masa de Paște: Carnea de miel sau de ied / Care este mai sănătoasă

Masa de Paște: Carnea de miel sau de ied / Care este mai sănătoasă
Sursa foto: unsplash

Paștele vine cu pași repezi, o sărbătoare așteptată de români care simbolizează Învierea lui Iisus Hristos. De asemenea, este o ocazie specială pentru membrii familiei de a se aduna la masă și pentru a degusta preparatele tradiționale pregătite de gospodine, iar de pe masa de Sărbători nu poate lipsi mielul.

Diferențele între carnea de miel și cea de ied. Care este mai sănătoasă

De regulă, mieii care sunt vânduți în preajma Paștelui sau înainte de 1 iunie sunt miei de primăvară, cu vârste cuprinse între 3 și 5 luni. Ei sunt hrăniți cu lapte și cereale la această vârsta. Pe de cealaltă parte, carnea de ied are mai puține grăsimi decât cea de miel, aceasta fiind principala diferență între cele două.

Iedul are 2,6g de grăsimi la 100g, iar mielul are 21g de grăsimi la 100g. Carnea de ied este mai săracă în grăsimi deoarece iezii și caprele nu sunt crescuți în regim industrial, ci cresc, mai degrabă, în natură, ceea ce înseamnă că se hrănesc natural.

Așadar, carnea de ied este considerată a fi mai sănătoasă decât cea de miel, iar iedul are mai multe proteine la 100 de grame, dar și un conținut de colesterol mai scăzut. Iedul are conținut mai ridicat de proteine, fier și mai puține calorii, scrie playtech.ro.

Cum se gătește carnea de ied

Carnea de ied nu are multă grăsime, ceea ce înseamnă că, dacă este gătită la temperaturi ridicate, va fi predispusă să devină tare.

Este mult mai potrivită pentru a fi gătită la foc mic și lent. Acest lucru va ajuta la păstrarea umidității, permițând în același timp colagenului din carne să se preschimbe.

Acesta este motivul pentru care vedem adesea capra servită în curry sau în tocănițe, deoarece gătitul lent tinde să scoată la iveală tot ce este mai bun din carne, potrivit dcmedical.ro.

Cum se gătește carnea de miel

Mielul are un conținut mai mare de grăsime decât iedul, așa că tinde să reziste la grătar la temperaturi mai ridicate decât iedul.

Totuși, aroma grăsimii din carnea de miel tinde să fie mai vânată și mai profundă în gust.

Mielul este fantastic la grătar, dar și prăjit. Diferite bucăți de miel au un conținut diferit de grăsime, dar dacă reușiți să faceți rost de o bucată cu o cantitate bună de marmoră, atunci aceasta va fi perfectă pentru a fi gătită lent sau prăjită. De exemplu, dacă reușiți să faceți rost de o bucată grasă, cum ar fi umărul de miel, atunci încercați să o afumați la grătar.

Cotletele de miel sunt scumpe, dar conținutul lor de grăsime face ca acest lucru să merite. Acestea pot fi preparate la grătar sau afumate, iar cel mai bine se termină cu o piele arsă și un interior roz.

În schimb, pulpa de miel este slab și conține mult mai puține grăsimi. Acest lucru le face mai bune pentru prăjirea lentă sau la grătar. Vor avea nevoie de marinare sau saramură în prealabil, scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital