Mărturisirea unei românce a cărei şpagă nu a fost primită de medic: “Îl pun în fiecare duminică în lista mea de rugăciuni la Sfânta Liturghie”

Mărturisirea unei românce a cărei şpagă nu a fost primită de medic: “Îl pun în fiecare duminică în lista mea de rugăciuni la Sfânta Liturghie”

Sistemul românesc de sănătate bolnav şi drepturile pacienţilor care sunt des încălcate este subiectul editorialului jurnalistului Hotnews.ro, Vlax Mixich.

Foarte mulţi români spun că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie în timpul îngrijirilor din spital.

Ministerul Sănătăţii a propus zilele trecute, drept rezolvare a situaţiei, înființarea unor consilii de etică în spitale, care să supravegheze şi să rezolve situaţiile în care medicii cer plicuri sau îşi tratează cu dispreţ pacienţii.

“Intenţia e bună, dar aplicarea suferă: cei care vor supraveghea moralitatea în spitale vor fi aleşi prin vot sau numiţi chiar de către cei care trebuie supravegheaţi. Iar pacienţii, cei pe care fiecare ministru al Sănătăţii din ultimul deceniu i-a pus „în centrul sistemului”, au un singur reprezentant în acest consiliu de etică format din 7 membri. Unul singur! Al naibii centru…”, notează Mixich (foto).

Deşi ziaristul mărturiseşte că ar putea avea încredere că aceste consilii de etică vor fi formate din medici cinstiţi, posibilitatea se cam năruie având în vedere că săptămâna trecută a apărut o nouă lege prin care toate funcţiile importante dintr-un spital vor depinde în primul rând de şefii universităţilor de medicină. “Cu alte cuvinte, puternicii sistemului medical românesc îşi întăresc puterea. În aceste condiţii, afirmaţia din proiectul ministerului Sănătăţii, care susţine că aceste consilii de etică sunt „independente de ierarhia medicală a spitalului”, este caraghioasă” crede Vlax Mixich.  

Încrederea dintre pacient și medicul său este un ingredient esenţial al vindecării. Jurnalistul povesteşte că a înţeles exact natura acestei confuzii care domină neînţelegerile dintre pacienţi şi medicii români doar după ce a citit mesajul unei cititoare care a petrecut mult timp în câteva spitale din Bucureşti. “M-a impresionat mesajul. Atât prin amărăciunea lui adâncă, cât şi prin claritatea recunoştinţei. În această scurtă poveste, despre prinţii şi cerşetorii din medicina românească, aflăm soluţia încurcăturii în care am fost aruncaţi, deopotrivă pacienţi şi medici, de mizerabila guvernare a sistemului medical în ultimul deceniu.”

Medicii din vârful piramidei ierarhice ajung să câştige sume fabuloase pe lună. La aceşti bani se adaugă, însă, şpaga. “În lumea medicală se vorbeşte adesea că o parte dintre şefii clinicilor din spitalele universitare mari duc acasă nu zece mii de euro, ci zeci de mii de euro lunar. Cazul celebrului ortoped ieșean în biroul căruia procurorii au găsit 60.000 de Euro este grăitor. Dacă sunt reale, astfel de venituri sunt comparabile cu cele ale unui medic de succes din Statele Unite”, scrie Mixich.

Scrisoarea unei femei care a petrecut mult timp prin spitale

„120 de milioane m-a costat operaţia pe inimă a soţului meu. Patru bypass-uri la Fundeni. Şpagă sau atenţie? Ce mai contează. Dacă nu aveam banii nu ajungeam acolo. Se ajunge printr-o filieră foarte bine pusă la punct. Chiar dacă dai banii după, chirurgul şi echipa lui sunt asiguraţi că îşi primesc banii de către un om din filiera care a mijlocit ca cel bolnav să fie operat.

Nu doresc nimănui să stea zece ore la uşa blocului operator şi, când vezi că s-a terminat operaţia, să pipăi patru plicuri – mâna întâi, mâna a doua, anestezist şi pompist – să alergi să le dai când tu, aparţinător, ai inima sfărâmată de grijă pentru omul tău care iese conectat la tuburi şi aparate.

Cine nu are banii, nu e operat. Din disperare dăm plicurile, dar de fapt nu le dăm lor, medicilor. Le dăm pentru oamenii noştri dragi. Apoi încapi pe mâna asistentelor, dar asta e altă poveste. Acre, nervoase, îţi lasă permanent impresia că le deranjezi, chiar şi când le umpli buzunarele.

Dar trebuie să spun că, după câteva luni, am ajuns la alt spital. La Municipal la Neurologie. Am alergat cu banii după domnul doctor Dan Popescu şi nu a primit. Iar mie mi-a fost ruşine. Îl pun în fiecare duminică în lista mea de rugăciuni la Sfânta Liturghie. Şi mă gândesc cu drag la dânsul”, relatează cititoarea Hotnews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`