Jurnalistul John Daniszewski a fost trimis, în1989, de către Associated Press, în Timișoara, să transmită informații de la fața locului despre Revoluția din România. La acel moment, lucra în biroul din Varșovia.
Acesta a fost împușcat de trei ori, în brațul stâng și în cap. A supraviețuit, iar acum s-a reîntors în țară, după aproape 27 de ani și a povestit despre momentele prin care a trecut atunci, informează Agerpres.
"Este greu de descris starea de panică și paranoia din Timișoara. Ce a urmat, a fost un coșmar! (…) Când am ajuns la graniță, Revoluția începuse. Era 22 decembrie, seara. Am ajuns în Timișoara și apoi am mers direct spre hotel, iar pe drum am văzut oameni care fluturau steaguri, care nu mai aveau partea din mijloc. Puteam să aud bucuria, dar în același timp am simțit și frica oamenilor. Se temeau de faptul că Securitatea ar putea să tragă în ei. Se temeau că ar putea să aibă loc raiduri aeriene. (…) Chiar din primele mele ore am simțit violența."
Acesta a povestit că veniseră foarte mulți jurnaliști străini în Timișoara pentru a surprinde momentul.
La un moment dat, un fotograf francez a fost împușcat. Daniszewski a spus că l-a dus la spital împreună cu un prieten, care era cu mașina. Acolo a luat interviuri mai multor persoane. De frică să nu fie și el împușcat, a rămas în spital și a dormit pe o targă, într-o cameră goală.
A doua zi, a mers în centrul orașului, dar tot nu se știa cine era la conducere.
"În special tinerii erau plini de speranță și entuziasm că lucrurile se vor schimba. Erau militari pe stradă. Eu m-am dus la Consulatul Iugoslav, unde erau jurnaliști iugoslavi. Cu toții așteptam la o singură linie telefonică și am stat câteva ore ca să-mi vină rândul, pentru a transmite materialul.", a adăgat jurnalistul.
Jurnalistul străin împușcat de trei ori, la Revoluția din 1989, s-a reîntors în Timișoara
După ce a plecat de la Consulat, corespondentul AP a povestit cum a fost împușcat.
"Am ajuns la o intersecție, aveam semnul STOP, pe care l-am văzut în ultimul moment, iar pe cealaltă parte a străzii erau oameni, probabil cu lanterne. Apoi, parcă am văzut cu încetinitorul cum trăgeau în mine. Am putut să văd scânteia din vârful armei. Am ieșit din mașină și am spus: nu trageți, suntem jurnaliști. Dar s-a întâmplat totul atât de rapid. Geamurile s-au făcut țăndări, apoi am simțit ca și cum cineva mi-ar fi turnat o găleată cu lichid cald pe cap. Și am simțit că este sângele meu. Am fost târâți din mașină, foarte violent. Țipau la noi, ne loveau. Ne-au percheziționat mașina. Am stat cu mâinile ridicate, ceea ce cred că m-a ajutat și a oprit sângerarea. Dar în timp ce eram acolo, eram împuns cu arma, și mai era un om nebun cu păr lung, cu un cuțit în mână care îmi spunea: O să te ucidem acum! Chiar am crezut că voi muri în acea noapte. (…) Apoi a venit o ambulanță și m-a luat. (…) Mi-a fost teamă că nu voi mai ajunge acasă.", a continuat Daniszewski.
Acesta a mai precizat că în ambulanță nici personalul nu era foarte amabil, dar a avut noroc că doctorii de la spital vorbeau limba engleză. Medicii i-au zis că e norocos că încă e în viață și că trebuie să îi coasă rana de la cap de urgență.
"M-am luptat ca să-mi revin. Am avut senzația că ieșisem din propriul corp. M-am luptat ca să devin conștient. Cât am stat în spital, nu m-am simțit în siguranță din cauza faptului că în oraș încă se trăgea. Sunt recunoscător personalului medical care m-a salvat. (…) Nu am resentimente față de persoanele care m-au împușcat pentru că sunt convins că nici nu știau ce fac atunci, era nebunia Revoluției.", a declarat Daniszewski.
"Mereu m-am simțit legat de România pentru că viața mea s-a intersectat cu istoria acestei țări", a mai adăugat acesta.
Din 2009, John Daniszewski este vicepreședinte AP și se gândește să revină în Timișoara pentru a scrie o carte despre Revoluția din 1989.