Mărturii din secta „Copiii soarelui”: tehnica respirației care șantaja emoțional lumea

Mărturii din secta „Copiii soarelui”: tehnica respirației care șantaja emoțional lumea
Foto: Antena3

Damia Salloum, o fost cursantă care a locuit în comunitatea creată de gurul Adi de la Brad, a povestit ce se petrecea acolo și cum se comporta acesta cu adepții săi, informează Ziare.

Femeia mărturisește că viața ei a luat o întorsătură radicală din momentul în care a ales să trăiască comunitatea din Munții Apuseni.

„Eu, din acel moment, activam în industria muzicală, căutam un loc unde să-mi găsesc echilibrul. Cursul a fost foarte intens și foarte plăcut, însă ce m-a atras acolo a fost faptul că erau foarte mulți tineri. Am nimerit într-un moment în care era activități și acest lucru m-a făcut să rămân acolo.

M-am mutat acolo în vara anului 2019, deci la vreo 7 luni după primul curs”, a rememorat Damia Salloum.

Din mărturii se desprinde că a dus o viață grea, dar anterios fusese și mai greu acolo, cu abuzuri mai grave.

„Am locuit doi și jumătate. La scurt timp după ce am ajuns acolo făceam parte din toate activitățile comunității, agricole, la animale. Erau în jur de 60 de persoane. A fost o perioadă foarte grea, atâta timp cât nu ți se oferă niciun fel de sprijin, oamenii de acolo te marginalizează, clar.

Dar, nici în societate nu găsești terapeuți pregătiți pe această speță de culturi-secte. Relația mea cu Adi, că noi așa îi spuneam, a fost una practic tipică a unui comunitar de acolo. Ne întâlneam destul de rar, pentru că eu și cu familia mea deja locuiam destul de departe de centru, însă toate activitățile de acolo sunt conduse de el”, a mai spus Damia.

Femeia a menționat că în comunitate erau cunoscute abuzurile fostului miner devenit guru.

„Are grijă ca toate cuplurile să vină să i se destăinuie lui și așa are grijă să le spună când să facă, ce să facă. Eu am prins o perioadă mai lejeră, nouă ni s-a permis cumva, să mă exprima așa, să stăm mai mult timp împreună. Eu nu a fost, în niciun caz, abuzată sexual. Dar știu sigur că au fost alte femei. Am asistat la multe discuții și demersuri, adică are un fel de a comunica și de a se manifesta prin care clar asta denotă”, a dezvăluit Damia Salloum.

Acuzațiile aduse

Bărbatul de 59 de ani, care era liderul unei comunităţi spirituale din localitatea Dumbrava de Sus, lângă municipiul Brad, judeţul Hunedoara, a fost arestat preventiv. Acuzațiile aduse vizează șantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Perchezițiile la Asociația Culturală „Copiii Soarelui” au fost făcute după ce în spațiul public au apărut informații refritoare la comiterea infracțiunii de privare a libertății persoanei.

„La data de 26.04.2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad”

Detalii despre bărbat

Poliția a stabilit că bărbatul a înființat comunitatea în care se aflau mai multe persoane cu scopul „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol).

Gurul „Copiilor Soarelui”, pe nume Ardelean Farcaş este un fost miner cu studii liceale. El susține că posedă tehnica respiraţiei, moștenită de la mama, și că meditațiile sale au fost frecventate de oameni importanți.

„Vin la mine politicieni, poliţişti, ziarişi şi preoţi. Toţi vor să participe la curs. Mulţi renunţă pentru că este foarte greu. Spre exemplu, în cele 10 zile cât durează cursul este interzisă orice formă de comunicare. Eu îi purific. Îi învăţ să se cunoască pe ei însuţi. Cine mă ascultă şi stăpâneşte tehnica va trăi sute de ani”, afirma acesta pentru adevarul.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`