EXCLUSIV // Mărturia unui turist român despre vacanța petrecută în Grecia, în plină pandemie de coronavirus: „S-a testat tot avionul” / „Lumea din stațiune este relaxată. Pe plajă șezlongurile se dezinfectează după fiecare client”

Publicat: 06 07. 2020, 11:22
Foto: Yousel Alfuhigi (Unsplash.com)

A trecut aproape o săptămână de când Grecia și-a deschis turismul de masă către cetățenii altor state în plină pandemie de coronavirus, proces care a fost însoțit de introducerea unor proceduri speciale de siguranță sanitară. Toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară.

De asemenea, turiștii care ajung pe cale terestră trebuie să aștepte ore bune pentru a intra în Grecia, având în vedere că este deschis un singur punct de trecere a frontierei, iar cei care reușesc mai au de trecut un hop: trebuie să fie testați de COVID-19 și să stea în carantină până sosește rezultatul.

Mărturia unui turism român despre vacanța din Grecia, în plină pandemie de coronavirus

Un turist român care a ajuns în Grecia cu avionul a povestit pentru B1.RO cum au fost aplicate toate aceste proceduri în cazul său și cum se desfășoară turismul estival pe teritoriul elen în această perioadă dominată de pandemia de coronavirus.

Daniel Negru a ajuns în Grecia în weekend. Acesta povestește că toate persoanele din avion au fost testate pentru coronvirus, procedură care a durat aproximativ două ore: “Am plecat pe 04.07 dimineața cu Aegean Airlines. Codurile QR nu au fost citite. S-a testat tot avionul, inclusiv străinii sau grecii care erau în el, pentru că a contat țara de unde venea avionul.

Erau trei medici, erau organizați bine. Totuși, pentru un avion care a fost ocupat cam 70%, ultimul care a fost testat a avut cam două ore de stat la coadă”.

În avion au fost și persoane care au avut testul COVID făcut în România dar care nu a fost recunoscut de către medicii din aeroport și au fost testați și ei. De asemenea, persoanele cu copii, cei cu zbor de legătură și grecii au fost testați prioritar.

În cazul turiștilor francezi și nemți veniți tot sâmbătă cu avionul, testele au fost random, și nu s-au aplicat pentru toți pasagerii din avion.

Turistul român a mai precizat că formularul se cere inclusiv de către companiile de feribor: “Companiile de feribot cer și ele un formular de completat, dar ceva mai sumar. Se dă pe loc imprimat și se completează sau se poate face on line după ce cumperi biletul si trimis pe mail companiei înainte de îmbarcare.”

Acesta a mai preciat că în general turiștii nu poartă măști, doar șoferii din mijloacele de transport și personalul din restaurante și baruri:

“În autobuz șoferii si la restaurante, baruri, magazine, doar personalul are măști. În rândul consumatorilor n-am văzut pe nimeni.

Eu stau două săptămâni în Insula Andros din Cyclade. Prețurile sunt aceleași ca anul trecut. Lumea din stațiune este relaxată, nu se simte niciun stres. Deși am sosit in weekend capacitatea stațiunii este pe la 50%, iar în timpul săptamânii pe la 30%”.

Daniel Negru a mai precizat că majoritatea turiștilor sunt greci și că pe plajă șezlongurile se periază și se dezinfectează după fiecare folosire:

“Aici 90% din turiști sunt de-ai lor, în special atenieni, fiind doar la două ore distanță cu feribotul. În rest, plin de albanezi pe la muncile de jos. Românii si-au cam pierdut cota pe la muncă. Ospătarii, barmanii doar greci tineri, spirt, rapizi, amabili, eficace, poligloți.

Pe plajă se periază șezlongurile de nisip si se dezinfectează dupa fiecare client. Costă patru euro șezlongul, cu bon de casă si o apă plată de 0,5 litri la rece din partea casei. Sunt distanțate și se pun doar 2 șezlonguri la o umbrelă”.

Noireguli privind intrarea cetățenilor străini în Republica Elenă

Ministerul Afacerilor Externe a informat săptămâna trecută că a fost emisăo atenționare de călătorieprin care cetățenii români au fost informați asupra limitării accesului pe cale rutieră înGreciaprintr-un singur punct de frontieră, respectiv Kulata-Promachonas, precum și asupra faptului că toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE)a informatcetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Elenă că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie numai printr-un singur punct de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas. De asemenea, încă de miercuri,s-au format cozi kilometricela ieșirea din România spre Bulgaria, timpul de așteptare pentru unii șoferi fiind de câteva ore.