A trecut autobuzul peste oamenii căzuţi şi s-a dus în prăpastie. Momente de groază care vor urmări o viaţă supravieţuitorii. Sunt mărturiile celor care se aflau în autocarul groazei sau care erau în trafic. Pe de altă parte, autorităţile trebuie să stabilească motivele care au dus la producerea accidentului.
Presa din Muntenegru spune că multi supravieţuitori ar fi povestit că şoferul avea viteză mare şi că unii i-ar fi atras atenţia că merge cam repede.
Un băiat și tatăl său, care se aflau în acel moment pe viaduct, au povestit ce s-a întâmplat în acele clipe de groază.
„Tata mi-a zis fereşte-te! M-a tras, dar autobuzul m-a lovit şi am căzut. Nu ştiu cum, autobuzul a trecut peste mine şi s-a dus direct în prăpastie. Aveam impresia că visez, când tata m-a ridicat şi m-a întreabat: Eşti viu? I-am spus, sunt. Mi-a zis apoi, haide să mergem de aici”, a povestit copilul muntenegrean.
„Am ieşit pe magistrală, ploua şi ne îndreptam spre staţia de autobuz. Am văzut autocarul trecând pe partea stângă şi luând în drumul lui toate semnele de circulaţie şi parapetul de protecţie”, a povestit tatăl băiatului, Bosko Popovic.
La locul accidentului din Muntenegru sunt puse acum zeci de buchete de flori. Localnicii au venit să aducă un omagiu celor 18 român care au pierit în autocarul groazei. Peste parapet se vede încă epava maşinii. Autorităţile nu au reuşit să o scoată nici măcar cu o macara de 160 de tone. Şi totuşi verificările asupra epavei vor spune cel mai probabil ce s-a întamplat.
Unii supravietuiri, ctaţi de presa din muntenegru spun că şoferul a apăsat prea tare pedala de acceleraţie şi că ar fi fost oameni care i-au atras atenţia că merge cam repede.
„Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelerat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50km/h, iar el avea undeva pe la 90km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem”, a povestit Florin Dorobăţ, supravieţuitor din accident, pentru România Liberă.
Un alt motiv vehiculat pentru producerea accidentului a fost faptul că şoferul ar fi încercat să ocolească nişte pietoni. De altfel, Mihail Florovici, ambasadorul României la Podgorica, a declarat că pe viaductul de pe care s-a prăbuşit autocarul cu turişti români se aflau copii pe ambele sensuri, iar şoferul a încercat să evite lovirea acestora.
Remarcabilă a fost solidaritatea de care au dat dovadă locuitorii din Muntenegru imediat după producerea accidentului. În numai cateva ore, în miez de noapte, peste 100 de oameni stăteau la rand sa doneze sânge.
Martor la întreaga tragedie a fost și vicepresedintele Parlamentului din Muntenegru, Sulio-Mustafici, care se afla în coloana de mașini. Chiar și el a ajutat la scoaterea răniților din prăpastie.
„Am fost în coloana de maşini care se formase din cauza accidentului. (…) În autobuz au fost mai mult de 50 de persoane. (…) Fiecare corp a trecut şi prin mâinile mele, pentru că am fost în rândul care a tras victimele spre stradă. Ceea ce am văzut nu se poate uita. Acele imagini îmi vor rămâne în minte toată viaţa. Cred că nici în filmele de groază nu se poate vedea astfel de scene” a declarat Suljo Mustafic pentru presa locală.