Mister total în jurul intervenției polițiștilor la adresa martorului protejat din dosarul lui Ponta și Șova. Alin Brîncuş, fost angajat al casei de avocatură Şova şi Asociaţii, a fost bruscat de către polițiștii care ar fi trebuit să îl apere.
Într-o intervenție pentru Știrile B1 TV, Brîncuș a susținut că nu este martor protejat pentru că nu a semnat un acord de protecție și că polițiștii comit un abuz în cazul lui.
„Sunt niște imagini din luna februarie, când am fost reținut în Secția 6 de Poliție, trei ore, pentru că Serviciul de Acțiuni Speciale nu avea oameni care să mă însoțească în deplasare. Nu am solicitat niciodată protecție. Procurorul a emis din oficiu o ordonanță de protecție. În urma acestei ordonanțe, Poliția avea obligația de a întocmi un acord de protecție cu mine. Eu nu sunt un martor protejat. Calitatea de martor protejat o am în momentul când semnez un acord de protecție. Eu nu am semnat până acum un acord de protecție pentru că Poliția a refuzat, timp de 15 luni, să întocmească acest raport și să mi se ceară acordul asupra lui. Ceea ce face Poliția reprezintă un abuz, o încălcare gravă a libertăților și drepturilor care sunt garantate de Constituție”, a declarat Brîncuș.
Martor în dosarul Turceni-Rovinari, bruscat de polițiști: Nu am solicitat niciodată protecție. Ceea ce face Poliția reprezintă un abuz. Polițiștii stau 24 de ore din 24 în fața ușii. Azi am fugit
#DIRECT_ONE_glm3vs#
Martorul a mai susținut că polițiștii nu au dreptul să îl împiedice să se deplaseze atât timp cât nu au dispozitive pentru a-l însoți.
”Acești polițiști mă împiedică să fac deplasări, eu sunt un om liber, pot să mă deplasez liber. Dacă eu vreau să merg cu autobuzul, iar polițiștii nu mă pot însoți, nu au niciun drept să mă oprească.
Acum două zile am fost încătușat pe stradă pentru că voiam să merg cu autobuzul, am fost dus la secția de poliție, unde am fost agresat de un agent SAS. Mi s-a spus că mi se dă drumul, că nu am făcut nimic, ulterior am aflat, din presă, că am fost sancționat cu suma de 500 de lei.
Aceste restricții pe care le am se fac în imediata apropiere a locuinței. Oamenii nu au dotări, nu au cu ce să meargă după mine, eu pur și simplu fug din casă. Sunt martor aflat sub incidența unei ordonanțe de protecție. Nu pot să vorbesc despre amenintăți și despre motivul măsurilor de protecție.
Obligația polițiștilor era ca în 48 de ore să întocmească acest acord de protecție, ei nu au făcut acest lucru, ei pun în aplicare ordonanța în mod abuziv. Eu nu sunt protejat, eu sunt restricționat astfel încât în perioada de 15 luni, mi s-au sechestrat bunurile, nu suntem lăsați să ieșim din casă, nu suntem lăsăți să primim vizite.
Prima dată când am fost bruscat de polițiști a fost atunci când a fost impusă ordonanța de protecție.
Polțiștii stau 24/24 în fața ușii, sunt șase polițiști care stau în permanență, de 15 luni. Sunt doi polițiști în uniformă, care stau la etajul șase, la ușă, și patru polițiști civil care stau în fața blocului. Azi am fugit.
Am o hârtie care dovedește faptul că Poliția nu poate lua nicio măsură de protecție fără aprobarea mea, ceea ce fac ei de 15 luni este un abuz”, a mai spus Alin Brîncuș.