Mărțișor, tradiții și obiceiuri românești. Ce nu trebuie să faci pe 1 Martie, dacă vrei să ai noroc

Mărțișor, tradiții și obiceiuri românești. Ce nu trebuie să faci pe 1 Martie, dacă vrei să ai noroc
Sursa Foto: Pixabay.com

În prima zi a primăverii se împart mărţişoarele, aducătoare de noroc, pe care femeile le poartă întrega lună. Începerea primăverii marchează însă şi o schimbare în viaţa oamenilor, la început de sezon.

Tocmai de aceea, există şi o serie de tradiţii aducătoare de noroc, de care poţi ţine cont dacă îți dorești o primăvară îmbelşugată.

Tradiţii şi superstiţii în prima lună a primăverii

Mărțișorul oferit de 1 martie este considerat un talisman al norocului, al prețuirii și bunăstării. Este dăruit doamnelor și domnișoarelor de către bărbați, în semn de admirație și respect și este purtat de acestea timp de două săptămâni ori toată luna martie.

În tradiția populară, mărțișorul simbolizează funia anului care adună, prin împletirea celor două fire, cele 365 de zile calendaristice. De asemenea, se spune că acesta trebuie să fie atârnat într-un pom înflorit pentru a aduce noroc și bunăstare.

În anumite zone geografice, mamele leagă un mărțișor cu o monedă de aur sau argint de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 martie, pentru a-i feri de boli. În Dobrogea, de exemplu, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, iar mai apoi sunt aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

În cazul transilvănenilor, aceștia leagă șnurul alb-roșu de ferestre, uși și coarnele animalelor pentru a alunga duhurile rele.

În Bihor se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.

În Banat, fetele se spală cu zăpadă în ziua de 1 martie, pentru a fi iubite mereu, potrivit antena3.ro.

Ce nu trebuie să faci pe 1 Martie

Potrivit tradiției, persoana care își pune mărțișorul la mână și îl poartă până pe 9 martie, va avea noroc tot anul.

În anumite zone din țară, mărțișorul se poartă toată luna martie sau chiar până la Florii.

În această perioadă, el nu trebuie dat deloc jos de la mână. Mai mult decât atât, acesta nu se aruncă la gunoi, altfel cei care fac asta vor avea parte  ghinion.

În momentul în care mărțișorul nu se mai poartă acesta este pus într-un pom înflorit sau, cum am precizat și mai sus, este atârnat la uși sau la coarnele animalelor pentru a alunga spiritele rele. De asemenea, există credința că dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini, scrie fanatik.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`