Marș pentru salvarea manuscriselor lui Mircea Eliade, chiar în momentul în care ar trebui să aibă loc licitația. Nepotul scriitorului susţine că dreptul de a decide viitorul documentelor îi aparţine

Marș pentru salvarea manuscriselor lui Mircea Eliade, chiar în momentul în care ar trebui să aibă loc licitația. Nepotul scriitorului susţine că dreptul de a decide viitorul documentelor îi aparţine

Controversele legate de licitația privind manuscrisele lui Mircea Eliade, programată să aibă loc luni, se amplifică după ce Ministerul Culturii a anunțat că negocierile cu casa Historic au eșuat.

În acest context, luni, la ora 19.00, este programat marşul „Salvaţi toate manuscrisele lui Eliade!”, iniţiat de Cosmin Ciotloş, Radu Vancu, Dana Jalobeanu, Eugen Ciurtin şi Cătălin Cioabă. Punctul final este strada Amzei 2, unde se află sediul casei de licitaţii Historic.

De asemenea, peste 1.600 de persoane au semnat o petiţie lansată online de scriitorul Radu Vancu prin care este cerută blocarea licitaţiei.

„Solicităm organismelor publice abilitate, moștenitorului, tuturor celor în drept, inclusiv desigur familiei Handoca, să prezinte o situație limpede atât a miilor de pagini Eliade pe care Mircea Handoca a afirmat că le deține, cât și a statutului lor juridic.Transferarea î n t r e g u l u i f o n d, cu același drept de preemțiune, într-un fond public precum Arhivele Naționale (unde Eliade se ducea să caute manuscrisele fostului lor director, Hasdeu).Stabilirea unui acord de cooperare între instituțiile care au ca obiect opera de savant și scriitor a lui Eliade care să conducă, într-un timp rezonabil de scurt, la clasarea, editarea sau reeditarea întregului, în ediția bilingvă solicitată de toți savanții specialiști în istoria culturală românească. O ediție română/engleză așa cum a fost propusă în 2008 de Institutul de Istorie a Religiilor bucureștean.Lămurirea de urgență a legislației care poate provoca asemenea catastrofe patrimoniale. Și îmbunătățirea ei de urgență, prin dezbatere publică.Dl Ciupală să explice ce înseamnă pe scara sa “Sub 150 de puncte, universal“. Pentru a nu da titlul unui viitor film.Pentru toate acestea – pentru TOATE manuscrisele – ne revedem luni seară, la sediul unei licitații pe care cu toții, iată, am putut să o oprim”, sunt doleanțele organizatorilor protestului.

Nepotul lui Mircea Eliade susținecă dreptul de a decide viitorul documentelor îi aparţine și a demarat acțiuni în instanță

La rândul său, nepotul lui Mircea Eliade, profesorul universitar Sorin Alexandrescu, a anunțat joi seară pe Facebook că a inițiat demersurile juridice necesare împotriva intenției Casei de Licitații Historic de-a pune în vânzare obiectele, având în vedere că este unicul moștenitor al dreptului de publicare a cărților, manuscriselor și documentelor.

„Mă adresez aici tuturor acelora care și-au manifestat îngrijorarea și chiar revolta în fața intenției Casei de Licitații Historic de-a pune în vânzare documente Mircea Eliade, alături de altele referitoare la Cioran și Blaga. Le mulțumesc din toată inima pentru interesul adesea pasionat pentru aceste documente.
În calitate de unic moștenitor al dreptului de publicare a cărților, manuscriselor și documentelor Mircea Eliade, unchiul meu, acordat prin testament de Mircea și, respectiv, Christinel Eliade, soția sa, am inițiat demersurile juridice necesare împotriva intenției Casei de Licitații Historic de-a pune în vânzare asemenea documente pe data de 16 decembrie. Ca urmare, această vânzare a fost blocată legal. Dat fiind că avocații mei m-au sfătuit să nu anunț acest lucru prematur, o fac abia acum.
Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare cu aceste documente. Consider că dreptul de-a decide viitorul unor documente ale familiei mele îmi aparține mie, nu altor persoane sau instituții”
, este mesajul transmis de Sorin Alexandrescu.

Negocierile dintre Ministerul Culturii și casa de licitații au eșuat

Negocierile din Ministerul Culturii şi Casa Historic, care plănuieşte să scoată la licitaţie scrieri personale aparţinând lui Mircea Eliade, Emil Cioran şi Lucian Blaga, au eşuat, astfel că instituţia guvernamentală a solicitat ajutorul Arhivelor Naţionale. (Vezi detalii AICI )

„Suntem absolut convinsi ca, în interesul protejării acestui patrimoniu arhivistic și deopotrivă cultural deosebit de valoros pentru țara noastră, Arhivele Naționale vor proceda la instituirea dreptului de preempțiune si o parte importanta din istoria noastră va fi păstrată în patrimoniul național.

Totodata, pe aceasta cale, reamintim operatorilor economici, caselor de licitatie sau anticariatelor, obligația lor legală, conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, art. 36, alin.1.

(…) Patrimoniul cultural național mobil este o prioritate a mandatului Ministrului Culturii, Dl. Bogdan Gheorghiu și vor fi făcute toate demersurile legale pentru conservarea și punerea la dispoziția publicului a acestuia”, a scris Ministerul Culturii, joi seară, pe pagina sa de Facebook.

Miercuri şi joi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai casei de licitaţii Historic au purtat discuţii privind cumpărarea directă a celor circa 15 scrisori, cărţi poştale şi manuscrise-ciorne ale unor articole scrise de Mircea Eliade din arhiva istoricului literar Mircea Handoca. Negocierile au eşuat din cauze procedurale, după cum a anunţat ministerul, astfel că instituţia de stat a cerut ajutorul Arhivelor Naţionale.

De asemenea, miercuri, Ministerul Culturii a transmis că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi că nu a fost înştiiţat cu privire la această licitaţie.

Petiție online pentru salvarea manuscriselor lui Mircea Eliade

După ce a atras atenția că manuscrisele lui Mircea Eliade vor fi scoase la licitație, în ultima lună a anului 2019, și că există riscul ca documentele să fie pierdute pentru totdeauna, istoricul Eugen Ciurtin a lansat o petiție online prin care îndeamnă scena culturală românească să se implice pentru salvarea acestora. (Vezi detalii AICI)

„Această circumstanță este inacceptabilă, revoltătoare – și profund dăunătoare pentru cultura română. Așa cum este cunoscut, fondul de manuscrise primite de M. Handoca de-a lungul timpului de la Eliade și de la familia sa bucureșteană cuprinde mii de pagini manuscrise, cu precădere din anii 1920-1940, dintre care cele mai multe nu au fost niciodată consultate de altcineva și niciodată editate corespunzător, iar unele au rămas cu certitudine perfect inedite”, se precizează în petiția online, lansată de istoricul Eugen Ciurtin.

El precizează că dacă în timpul vieții lui Mircea Eliade, statul român nu a putut face nimic pentru recuperarea documentelor, și mai puțin s-a făcut după 1989 în materie de editare critică, „căci timp de trei decenii manuscrisele Eliade din țară nu au fost depuse în colecții publice, iar azi riscă să dispară în totalitate”.

„Cum am reacționa dacă mari clădiri de patrimoniu ar fi scoase la licitație cărămidă cu cărămidă? Poate fi cineva îndrituit să vândă sau să posede o bucată din Ateneu, când Ateneul însuși ar deveni o neclară amintire? Vechi de 45 de ani, acel „vom vedea“ al lui Eliade ne privește pe toți.

Istorici ai religiilor, indianiști, critici și istorici literari, istorici, filosofi și scriitori din București, Iași și Sibiu, cititori ai lui Eliade din generația formată după 1990, ne reunim și vă așteptăm alături de noi pentru a trage un semnal de alarmă: salvați manuscrisele lui Eliade!”, se mai precizează în textul petiției.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`