Mărmureanu spune că tehnicile de supravieţuire în caz de cutremur din manualele şcolare sunt greşite

Publicat: 03 11. 2013, 12:55

Învăţăm să ne salvăm. Dar în mod greşit. Lecţiile din manualul tehnicilor de supraviețurire în caz de seism, elaborat de Ministerul Educației, pare să fie însă depășit.

Seismologii susțin că metodele exemplificate în carte, printre care și adăpostirea sub o masă, nu sunt atât de sigure pe cât se credea.

Tocmai de aceea, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizica Pământului, spune că e nevoie de un nou manual, prin care cei mici să fie învățați că trebuie să se adăpostească lângă masă sau bancă, nicidecum dedesupt.

„Dacă eşti elev sau dacă eşti cumva în pat, noaptea, şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca şi o duce până la pământ şi capul omului îl face…”, a explicat Mărmureanu la Pro TV.

Doar că în timp ce românii mai caută metode de a se salva, cutremurele vin. Ultimul a avut loc chiar aseară, cu magnitudine de 3,5.

Dascălii continuă să-i înveţe însă pe cei mici metode greşite. Manualul după care aceştia le predau elevilor supravieţuirea în caz de dezastru mai prevede adăpostirea oamenilor sub o grindă de rezistenţă sau într-un colţ interior al încăperii.

La ora actuală, exercițiile de apărare în caz de cutremur sunt făcute în școli și grădinițe au fost elaborate de Ministerul Educației, împreună cu Institutul de cercetare în Construcții și cu cu cercetătorii japonezi.

Dar până când o nouă comisie de specialişti să decidă ce e bine şi ce e rău, manualele, fie ele şi greşite, vor rămâne în şcoli.

Tehnicile de supravieţuire la cutremur din manualele şcolare sunt greşite