Marius Mătreață (INHGA), despre situația de pe Dunăre: Sunt debite deosebit de scăzute pentru această perioadă din an. Sunt deja probleme în desfășurarea normală a navigației (VIDEO)
Pe Dunăre se înregistrează debite deosebit de scăzute pentru această perioadă din an și sunt deja probleme în desfășurarea normală a navigației, mai ales pe sectorul amonte Călărași, a precizat dr. Marius Mătreață, directorul Centrului Național de Prognoze Hidrologice, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.
Marius Mătreață (INHGA), pe B1 TV, despre debitele scăzute de pe Dunăre
Întrebat cât de gravă este situația, oficialul a explicat: „În momentul de față, debitele la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, sunt în jurul valorii de 3.000 mc/s, valoare care reprezintă aproximativ 56% față de media multianuală pentru luna iulie, care este de 5.350 mc/s. În următoarea perioadă, practic pentru următoarele șapte zile, prognozăm pentru următoarele zile o ușoară creștere până la valoarea de 3.100 mc/s, o evoluție relativ staționară pentru următoarea zi, după care, din nou, ne așteptăm la o scădere ușoară până la valori de 2.900 mc/s, la sfârșitul următoarelor șapte zile, situându-se evident în continuare, pe toată această perioadă, sub valorea medie multianuală a lunii iulie”.
„În aval de Porțile de Fier, debitele în prima parte a intervalului vor urmări aceeași tendință de creștere pe sectorul Gruia-Zimnicea, relativ staționare pe sectorul Giurgiu-Vadu Oii și în scădere pe sectorul Brăila-Tulcea, iar în a doua parte a intervalului vom avea o evoluție a debitelor și nivelurilor în scădere pe sectorul Gruia-Turnu Măgurele și în general în creștere pe sectorul Zimnicea-Tulcea”, a continuat el.
„Ca perspectivă de evoluție la nivelul lunii iulie în continuare, pe baza informațiilor actuale, estimăm că vom avea un debit mediu lunar pentru luna iulie 2022 în jurul valorii de 2.800 mc/s, semnificativ sub valoarea medie multianuală pentru luna iulie, cu o valoare minimă în jurul valorii de 2.500 mc/s, iar o valoare maximă în jurul valorii de 3.500 mc/s, care se va înregistra cel mai probabil în jurul valorii datei de 15 iulie, la jumătatea lunii iulie”, a mai spus Marius Mătreață.
Întrebat dacă sunt debite firești, el a adăugat: „Sunt debite deosebit de scăzute pentru această perioadă din an, mai ales. Nu sunt deocamdată debite deosebit de scăzute pe Dunăre care să genereze probleme severe, dar, așa cum ați menționat și dumneavoastră, colegii de la navigație întâmpină deja probleme în desfășurarea normală a navigației pe Dunăre, mai ales pe sectorul amonte Călărași”.