Marin Preda, rectorul UB: Suntem gata să fim parteneri în furnizarea resurselor de cercetare, de inteligență creatoare care să producă creştere economică
Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar, a declarat joi seară, în cadrul conferineței organizate cu oczaia lansării în dezabatere publică aPlanului Național de Redresare şi Rezilienţăcă mediul universitareste pregătit să vină în sprijinul guvernului curesurselede cercetarecare să producăcreștere economicăși creștere a bunăstării sociale prin formarea resurselor umane înalt calificate.
„Mediul universitar aștepta de mult un astfel de program. Planului Național de Redresare şi Rezilienţă este dovada că acesta criză pe care nimeni n-a dorit-o și pe care vrem cu toții să o depășim, poate fi transformată în oportunitate. Noi, cei din mediul universitar suntem gata să fim parteneri în furnizarea resurselor de cercetare, de inteligență creatoare pentru a da economiei României mai multă inteligență încorporată în produsele sale, pentru a pune în bunurile pe care le producem o creștere de valoare care să producă și creștere economică, creștere a bunăstării sociale și în aceleași timp să pregătim pentru piața muncii, una în continuă schimbare și transformare, resurse umane adaptate, înalt calificate, cu competențe tehnice adecvate, cu abilități de înaltă calitate, de gândire critică și inovatoare, inteligență socio-emoțională, leadership, lucru în echipă, capacitate de a rezolva problemele și de a preveni riscurile, spirit antreprenorial, capacitate de învățare continuă. Pentru toate acestea suntem pregătiți să dezvoltăm proiecte, programe, care să asigure o ocupații noi specifice viitorului, în zona digitalizării, sănătății mentale, inteligenței artificiale și în același timp prin zona socială și umanistă a mediului universitar, să asigurăm suport zonelor defavorizate, mediilor sociale care au fost afectate grav de criza aceasta.
Universitatea din București a participat la discuțiile privind pregătirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la consultările pe care le-a organizat Ministerul Fondurilor Europene. Avem deja proiecte mature, care pot să fie implementate imediat, care așteptau de mult resurse de finanțare.
O să dau trei exemple pe care noi le vom supune spre finanțare imediat ce se deschid axele de finanțare și anume UBTech, un computing and robotic centre la Măgurele, pentru științe avansate și tehnologii digitale, un alt proiect va fi UBNova, un hub de inovare în centrul Bucureștiului și UBBrain, o clinică psihologică și educațională, prin care să asigurăm suport pentru sănătate mintală, pentru neuro-știință pentru educație de calitate. Credem că este vremea pentru mai multă acțiune, pentru a pune în practică ideile, este vremea faptelor și noi suntem aici pentru a construi împreună un învățământ superior de calitate, nu doar o Românie educată, ci o Românie educată pentru viitor, o Românie europeană, înalt competitivă”, a declarat Marian Preda,