Teatrele Naționale din România au avut în 2014, Anul Constantin Brâncoveanu, misiunea de a realiza un spectacol dedicat domnitorului de la a cărui moarte s-au împlinit 300 de ani. Directiva care impune acest lucru a venit chiar de la conducerea ministerului Culturii, fiind semnată de Kelemen Hunor, pe atunci ministrul de resort. Această directivă prevede includerea în programul minimal artistic a unui specatacol dedicat lui Brâncoveanu, fără finanțare suplimentară, potrivit site-ului suplimentuldecultură.ro.
Sarcina, catalogată de jurnaliștii de la site-ul amintit drept ”un gest de imixtiune în programele artistice ale unor instituții a căror misiune este de creație, și nu de propagandă”, a fost îndeplinită pe rând de marile teatre din România.
Astfel, Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași a avut recent premiera cu ”Umbre-n lumina neamului”, de Ovidiu Lazăr, subintitulată Constantin Brâncoveanu sau ”Despre cine suntem”.
La Târgu Mureș, s-a organizat un concurs de texte ”Dosarul Brâncoveanu”, iar la Teatrul din Cluj-Napoca, a fost conceput scenariul ”Brâncoveanu 300”, prezentat ca spectacol-lectură la începutul lunii decembrie.
Și la Teatrul Național București s-a urmat directiva ministerului. Aici istoricul Răzvan Theodorescu a conferențiat „Un veac valah între martiri și trădări“, iar un grup de actori a citit public piesa lui Gheorghe Truta, ”Cina cu soarele sus”, despre ziua dinaintea plecării în surghiun a familiei domnitorului.
Același text a fost prezentat ca spectacol-lectură și la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova, în regia lui Mircea Cornișteanu.