Marile mistere ale epidemiei de coronavirus: De ce este atât de contagios temutul virus chinezesc

Publicat: 24 02. 2020, 14:01
Foto: pixabay.com

Noul coronavirus 2019-nCoV care a provocat peste 2.600 de decese și aproape 80.000 de îmbolnăviri reprezintă o provocare pentru comunitatea medicală. Ceea ce se cunoaște până acum este că 2019-nCoV reprezintă o tulpină de coronavirus care nu a mai fost identificată anterior la om, fapt ce provoacă îngrijorări majore.

Există puține informații despre evoluția epidemiei, despre modalitatea de transmitere între oameni și despre perioada de incubație. În aceste condiții, și tratarea infecțiilor este dificilă de realizat, fiind absent în acest moment un tratament.

Perioada de incubație

Perioada de incubație reprezintă unul dintre marile mistere ale noului coronavirus. Până acum cele mai multe măsuri de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului au durat doar 14 zile. Cu toate acestea există mai multe dovezi alarmante care indică faptul că perioada de incubaţie a virusului ar putea ajunge până la 27 de zile.

Acest interval a ieșit în evidență în urma caului unui bărbat în vârstă de 70 de ani din provincia Hubei din China, focarul epidemiei de coronavirus, care a fost infectat dar a prezentat simptome după 27 de zile, au anunțat autoritățile chineze sâmbătă. Această informație schimbă din temelii tot ceea ce s-a știut despre perioada de incubație, în condițiile în care aceasta ar depăși cu mult perioadă estimată inițial, de 14 zile.

Bărbatul, identificat doar cu numele său de familie, Jiang, a intrat în contact pe data de 24 ianuarie cu sora sa infectată. El a avut febră și a fost declarat pozitiv abia pe 21 februarie.

O perioadă mai lungă de incubație ar putea complica eforturile pentru a combaterea răspândirii epidemiei care până acum a ucis mai mult de 2.000 de oameni și s-a extins cu repeziciune în afara Chinei.

În aceste condiții autoritățile din China au precizat că virusul „ne-a depășit pe toți”, întrucât este capabil să ascundă simptomele până la 27 de zile – ceea ce contrazice informațiile existente în prezent, potrivit cărora perioada de incubație este de două săptămâni.

Virusul poate fi contractat în mod repetat

Medicii chinezi atrag atenția într-un raport oficial că boala poate fi chiar mai mortală pentru pacienții care contractează în mod repetat temutul virus. Medicii din Wuhan care se luptă pentru combaterea epidemiei au dezvăluit că pacienții recuperați într-o primă fază s-au reinfectat ulterior.

Mai mult, în aceste cazuri rata mortalității este mult mai mare, în condițiile în care medicamentele folosite pentru tratarea simptomatică a virusului pot avea efecte secundare negative grave asupra țesutului cardiac al pacienților, ceea ce îi face mult mai vulnerabili la stop cardiac.

Și acest lucru poate îngreuna depistarea timpurie a bolii, pentru că poate în anumite situații să păcălească testare existente: au fost cazuri în care testele au indicat ambii plămâni complet infectați. Testul a revenit negativ de patru ori, urmând ca al cincilea test să revină pozitiv.

Prin urmare, persoanele care s-au recuperat nu pot fi imune la virus. „Pentru acei pacienți care au fost vindecați, există probabilitatea unei recidive”, atrag atenția oficialitățile militare chineze: „Deși anticorpul va fi generat la anumiți indivizi, acesta nu poate dura atât de mult”.

Modul de transmitere

În prezent, există informații limitate privind modalitatea de transmitere și rezistența în mediu a acestui virus. Se presupune că virusul se transmite predominant prin picături de secreții respiratorii.

Pentru un virus destul de asemănător cu SARS, acesta prezintă o rată de transmisie foarte eficientă de la persoană la alta, lucru pe care nimeni nu îl anticipa. În prezent, cercetătorii cred că, în general, o persoană infectată transmite boala la mai mult de trei persoane, ceea ce ar face noul coronavirus mai contagios decât gripa sezonieră, SARS și MERS.

Oprirea focarului ar putea fi mult mai dificilă, în condițiile în care oamenii încep să devină infecțioși încă de la începutul bolii sau pot răspândi cu ușurință virusul atunci când sunt asimptomatici.

Un alt mod în care virusurile se pot răspândi și care poate explica rata ridicată de contagiune este contractarea prin expunerea la fecale la fel ca în cazul norovirusului, un tip de virus extrem de contagios care poate fi transmis ca urmare a ingienei precare, prin alimente sau prin atingerea unei suprafețe contaminate.

În acest sens există numeroase dovezi că Covid-19 ar putea fi răspândit și prin expunerea la fecale încărcate de virus. Prin urmare, pe lângă un contact strâns pentru transmitrerea bolii există varianta transmiterii și prin contact cu suprafețe /obiecte care au fost contaminate cu secreții respiratorii provenite de la o persoană infectată.