Maricel Păcuraru lucrează pentru SRI. Patronul Realitatea Plus, protejat al serviciilor? Care au fost afacerile controversate, niciodată anchetate de procurori

Maricel Păcuraru lucrează pentru SRI. Patronul Realitatea Plus, protejat al serviciilor? Care au fost afacerile controversate, niciodată anchetate de procurori

Noi detalii din trecutul controversat al patronului condamnat al Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, ies la iveală. Potrivit antidotul.ro, acesta ar avea la activ numeroase escrocherii, cu prejudicii uriașe create statului român, pentru care nu a fost niciodată tras la răspundere. Acesta este motivul care a dat naștere speculațiilor potrivit cărora Maricel Păcuraru ar putea fi protejat al serviciilor, așa cum scriu jurnaliștii de la antidotul.ro.  Coincidență sau nu, firma în care Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă sînt parteneri unici se numește Strategies-Research-Investements. Prescurtat, SRI.

Potrivit sursei citate, în data de 7 noiembrie 2011, Maricel Păcuraru, împreună cu partenerul său de afaceri Cozmin Gușă, a cumpărat Petromservice de la Liviu Luca și SO Vântu, contra sumei (neoficială) de 250 de milioane de euro. Păcuraru și Gușă au precizat că dețin 50-50% acțiuni în cadrul noii societăți care a preluat Petromservice (fosta Asociație a Salariaților din Petrom).  dar nu au specificat și de unde au avut bani pentru tranzacție. Așa ar fi apărut speculațiile că tranacția ar fi fost făcută doar pe hîrtie cu SO Vântu. 

Intrarea controversată a lui Maricel Păcuraru în lumea afacerilor

Maricel Păcuraru și-a început intrarea în lumea afacerilor printr-o mare înșelăciune, dată unui fost partener, Ion Șerban. Acesta ar fi fost țepuit cu suma de 23 de miliarde de lei. Maricel Păcuraru achiziționând televizoare color marca Profilo/Freedom, pe care ulterior a fost acuzat că a uitat să le mai plătească.

Faptele ar fi avut loc în 1994, cînd un dolar era cotat pe piața oficială la 1.700 de lei vechi. Dacă împărțim suma de 23 de miliarde la 1.700, rezultă o țeapă de 13,5 milioane de dolari.

Ulterior, Maricel Păcuraru s-a asociat cu politicieni și au urmat alte tunuri și alte afaceri controversate în care erau implicați directori de bănci (Banca Internationala a Religiilor, Banca Dacia Felix, Bancoop) pentru a lua credite care nu au fost restituite niciodată.

De la toate aceste bănci, Păcuraru (el sau firmele conduse de el din umbră) a luat împrumuturi de aproape 11 miliarde de lei (la nivelul anului 1997), care nu doar că nu au fost rambursate, dar au contribuit decisiv la falimentul unora dintre băncile enumerate, mai scriu jurnaliștii de la antidotul.ro.

Marele tun a avut loc în anul 2006, cînd Maricel Păcuraru a fost acuzat că a prejudiciat cu zeci de miliarde de lei Poșta Română. Păcuraru a ajuns apoi acționar majoritar la ziarul Gardianul. De asemenea, a fost acuzat că s-a aflat în spatele unei țepe dată Loteriei Naționale, care a cheltuit 6 milioane de euro pentru cartele telefonice Pelegrin, fabricate de o agenție de turism (Perfect Tour) care aparține soției lui, Corina Păcuraru.

Deși a fost condamnat la închisoare în dosarul Poșta Română, multe dintre afacerile sale controversate nu au ajuns aproape niciodată în atenția anchetatorilor, mai scriu cei de la antidotul.ro. Maricel Păcuraru a scăpat de răspundere pentru escrocheriile cu care numele lui a fost asociat. Acesta este motivul pentru care unii s-au întrebat dacă Maricel Păcuraru este protejat de un serviciu secret, un soi de paravan în spatele căruia SRI sau SIE derulează afaceri profitabile.

Inclusiv în urma condamnărilor sale, Maricel Păcuraru a ajuns să execute o mică parte din pedeapsă.  Păcuraru a fost condamnat în anii ‘90 la o pedeapsa de 2 ani închisoare, din care a executat doar câteva luni. Președinte României, din acaea perioadă, Emil Constantinescu l-a grațiat.

În noiembrie 2014, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Poșta Româna, cu prejudiciu de peste patru milioane de euro, în care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

A fost mutat de la penitenciarul Galați la penitenciarul Poarta Alba, numit și ”penitenciarul VIP-urilor”, din cauza acuzațiilor că deținuții de lux s-ar fi bucurat de regim privilegiat. Păcuraru a fost eliberat de la Poarta Albă în ianuarie 2017, după ce a executat 815 zile din pedeapsa de 1.460 de zile.

Cine este Maricel Păcuraru, patronul condamnat al Realitatea Plus

Televiziunea Realitatea Plus este controlată de Maricel Păcuraru. În noiembrie 2014, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Poșta Româna, cu prejudiciu de peste patru milioane de euro, în care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

A fost mutat de la penitenciarul Galați la penitenciarul Poarta Alba, numit și ”penitenciarul VIP-urilor”, din cauza acuzațiilor că deținuții de lux s-ar fi bucurat de regim privilegiat. Păcuraru a fost eliberat de la Poarta Albă în ianuarie 2017, după ce a executat 815 zile din pedeapsa de 1.460 de zile. Acolo a fost coleg cu Miron Mitrea, care a devenit în acest an invitat special al postului, în plină PSD-izare a stației tv.

Cine deține dreptul de a folosi licența Realitatea Plus? Conform CNA, care a și amendat postul în vara acestui an pentru nerespectarea legii audio-vizualului, este vorba de Geopol International SRL.

Potrivit Newsweek, firma este deținută de o altă firmă (Strategies Research Investments International SA) în proporție de 99% și de către Alexandra-Beatrice Păcuraru (1%), aceasta fiind fiica lui Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă în diverse firme.

La rândul ei, Strategies Research Investments International SA este deținută de către Strategies Research Investments SRL (99,9%) și, din nou, de Alexandra-Beatrice Păcuraru (0,1%).

În fine, proprietarii Strategies Research Investments SRL sunt, în cote egale, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.

Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în total, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`