Marian Preda, președintele Senatului Universității din București: Universitățile care nu acceptă subordonarea politică sunt etichetate drept dușmani (VIDEO)

Publicat: 12 04. 2018, 19:49

Marian Preda, președintele Senatului Universității din București a comentat, întro intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Bun, România!”, faptul că universitățile care au criticat măsurile guvernelor PSD în domeniul educației primesc din septembrie mai puțini bani de la stat pentru licență.

Acesta susține că aecastă situație arată că universitățile care nu acceptă subordonarea politică primesc eticheta de dușmani.

”Reacțiile au fost mai degrabă de neutralitate decât de critică de la noi. Noi și celelalte patru universități din consorțiul Universitaria practic nu am semnat, cu o excepție, lista de susținere a noului ministru, care era o listă de vasalitate, cerută de cei de la partid pentru că era o luptă internă între gașca mai mică, care o susținea pe doamna Ecaterina Andronescu, și gașca cealaltă care l-a propus pe ministrul Popa. Noi nu ne-am implicat, dar, în România, neimplicarea e etichetată drept opoziție și pentru că nu există opoziție reală, noi, cele câteva universități care mai spunem adevărul și nu acceptăm subordonarea politică suntem etichetate drept dușmani.

Rectorul universității din București, într-adevăr, a criticat o luare de poziție a nou-numitului ministru care a spus că prea mult s-a făcut tapaj cu plagiatele, iar în exprimarea aceea a avut destul deficiențe, ca să fiu mai moderat. Acea luare de poziție a fost considerată ca afront”, a declarat Preda.

Președintele Senatului Universității din București a criticat cu vehemență faptul că o parte din locurile bugetate de la marile universități din țară ai fost tăiate, în timp ce universitățile mici, din provincie beneficiază de o suplimentare a locurilor.

”Dar nu e vorba doar de asta. Problema lor este că sunt niște universități mici, cu câteva execepții, universități înființate după 1989, care nu contează mai departe de granițele orașului sau județelui respectiv și nu suportă ideea că universitățile mari au și o cerere foarte mare de la studenți, au și o plasare foarte bună pe piața muncii, au și o plasare în topurile internaționale foarte bună. Atunci, cum rezolvă ei, tai de la noi și le dau lor locuri”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă ministrul Educației este reprezentantul acestor universități mici, Marian Preda a răspuns: „Este reprezentantul PSD, în primul rând, și a conducerii partidului, după părerea mea. Au mai fost persoane implicate politic din aceeași zonă, dar ne-am respectat reciproc. Nu ne-au tăiat din locuri, le-au dat lor mai mult, dar n-au tăiat de la noi. Domnul ministru, dintr-o dată vine și taie cu barda fără criterii, fără lege prin care să adopte niște criterii pe baza cărora să redistribuie aceste locuri.

În consecință, noi îl dăm în judecată pe domnia sa și Ministerul Educației. Suntem chiar curioși să vedem ce criterii au folosit ei prin care universitățile mici din provincie sunt așa de valoroase și trebuie să ia locurile studenților noștri”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.